Животновъдите обвиниха земеделския министър в лобизъм, готвят протести

Те настояват да отпадне и новото правило при надвишен лимит за владеене на пасища да не се получават субсидии

ферма ВердеНа среща днес, 23 юли, животновъди от шест организации обвиниха земеделския министър Румен Порожанов в прикрит лобизъм. Причина за подозрението им е министерската заповед за разпределяне на европейските субсидии от 2016 г. Според нея фермерите, които отглеждат над 1000 крави или биволици по екологичен метод ще получат за първите 200 животни 5 пъти по-голяма помощ от тези, които се грижат за до 200 глави добитък. Така на практика субсидията за големите животновъдни стопанства ще бъде не за 200 крави/биволици, а за 1000.

Прочети още: Гняв от разпределянето на европейските помощи събира днес животновъди

Това означава, че политиката на министерството за подкрепа на дребните и средните стопани се изкривява, коментираха животновъдите. За да не бъде толкова видим този завой в полза на едрите животновъди, правилото, че се финансират до 200 крави/биволици и до 500 овце/кози майки, е останало.

Мария Степанчева, която е председател на биволовъдната организация, заяви, че доброволно се отказва от помощта за биволите в стопанството й, които надхвърлят 200. Тоест, тя ще получи субсидия само за въпросните 200 животни, а за останалите ще я върне.

Миналата година ставката за крави и биволи бе 29 лева за животно, а тази година е 20.40 лева. Според браншовиците лобито на най-едрите фермери е привлякло към стопанствата си полагащите се за средните и дребните 8.60 лева за брой.

Прочети още: Европейската помощ за животновъди: За крави от 20 до 102 лв./брой, за овце от 4 до 21 лв.

За европейската помощ от 29 лв. за крави и 2 лв. за овце се кандидатства от 11 октомври

Освен това животновъдите искат да бъде премахнато новото правило за отпадане от субсидиите на стопани, които има повече пасища от определените 10 декара за крава (биволица) и 4 декара за овца (коза). „Дори и сто квадрата да имаш отгоре, ти спират субсидиите“, разясниха опарили се животновъди.

Събралите се днес животновъди настояха пред Бойко Синапов, който е съветник на министър Порожанов, да уреди среща с Румен Порожанов по повод заповедта за европейските субсидии. Синапов, който също присъстваше на събранието, пое ангажимент за това.

Ако заповедта не бъде променена така че европейската помощ да е максимално полезна за средните и дребните стопанства, животновъдите не са далеч от идеята да организират и протести.

 

Leave a Comment