„Пионер“ представи в Пловдив хибриди с високи добивни качества и устойчивост на суша, фома и синя китка

Две последователни неблагоприятни години няма да се повторят, успокои земеделците от Южна България Иван Костадинов 
"Пионер" представи нови хибриди при рапицата през зърнопроизводителите от Южна България

„Пионер“ представи нови хибриди при рапицата през зърнопроизводителите от Южна България

На 13 юли 2017 г. фирма „Пионер“ събра в Пловдив зърнопроизводите от Южна България, за да представи качествата на хибридите рапица в портфолиото си. Продуктовият мениджър Иван Костадинов обърна внимание на спецификите при всеки от познатите на земеделците хибриди. Лекцията започна с Pioneer MAXIMUS® продуктовата линия. Особеност на новите продукти бе устойчивостта на PX125CL, който освен че е нискостъблен е и по Clearfield® технология. При другия нов хибрид PX113 голямото предимство е толерантността му към заболяването Фома. След представянето г-н Костадинов обобщи пред медиите качествата на хибридите,и отговори на въпроси, касаещи производителите. 

Иван Костадинов, продуктов мениджър

Иван Костадинов, продуктов мениджър

Интервю с Иван Костадинов, Продуктов мениджър на „Пионер“ 

Г-н Костадинов, в началото искам да ви попитам как ще убедите земеделците от Стара Загора и Пловдив да пробват отново с рапица след провала на реколтата заради сушата през есента на 2016 г.? 

Това, което мога да кажа за Южна България е, че две последователни години няма да се повтарят с еднакво развитие на сезона като валежи и температури. При всички случаи тази година ще бъде различна от предходната, условията за поникване, може би ще бъдат по-добри. Земеделието малко или повече е риск. Фермерите затова не ходят да играят в казина, защото тяхната дейност е един вид хазарт, в който залагат почти ежедневно на червено и черно. Не им трябва рулетка, за да си повишават нивото на адреналина. Извън шегата, с една добра агротехника, веднага след прибиране на предшественика – влизане, обработване, за да се намали изпарението на влага, а после, нормална подготовка на полето, резултатите ще са добри. Но така или иначе, без дъжд, без влага няма как да се очаква поникване и развитие на рапицата през есента. Все някога трябва да завали.

Предимството на Южна България е, че има един много по-дълъг прозорец за влизане в оптимална фаза на растенията за зимуване

Ако за Северна България това е краят на октомври – началото на ноември, то за Южна срокът при определени условия може да достигне средата до края на ноември, когато все още има достатъчно време растенията да формират 6-8 листа, да направят нормално развита коренова шийка, да се вкоренят и презимуват нормално. 

Сухоустойчивите хибриди рапица ли предпочитат фермерите от Южна България?

Да, като сухоустойчивостта както при рапица, така и при другите култури, не се изразява във фаза поникване, а се изразява в толериране на високи температури и малко влага по време на цъфтеж и наливане на зърното. Тоест, напролет. Това означава сухоустойчивостта при рапицата. Тази година една от причините ранните и средноранните хибриди да бъдат с максимални добивни резултати беше точно това, че пролетните условия по време на цъфтеж и след това, не бяха особено благоприятни за късните хибриди, а ранните и средноранните хибриди с по-малко влага и в много по-кратък период успяха да натрупат сухо вещество, съответно добив, и затова резултатите бяха толкова добри.

Тази година важният фактор за реколтата беше кой хибрид е по-ранен,

за да даде по-висок добив. И именно W29, PT234, PT264 бяха хибридите с топ добиви за този сезон. И при рапицата, както при царевицата, беше важно портфолиото да бъде разпределено и по групи на ранозрялост, извън другите класификации, които правят фермерите, за разпределяне и минимизиране на риска. Рискът винаги го има, въпросът е да е разумен, за да може дори и при неблагоприятно стечение на обстоятелствата да не се стигне до трагични последствия. Когато имате разпределение на риска винаги една от културите, един от хибридите, едно от полетата ще ви измъкнат и ще ви дадат достатъчно финансов ресурс, с който да продължите. Застраховките, които се правят, гаранцията, която се дава за суша или измръзване, не са безплатен обяд. Такъв няма, а

това, което се дава като гаранция и застраховка, се включва в цената на културата.

Провизиите участват в цената на тази или следващата година, обаче така или иначе фермерът трябва да ги плати. Няма възможност да се даде някаква застраховка или гаранция от фирма, ако тя не е застрахователно дружество. Когато фирма предлага застраховка, то нейната цена влиза в цената на торбата семена. 

Какви ще са акцентите за новия сезон и ще има ли разлика при хибридите за Южна и за Северна България?

Винаги е имало разлика при избора на хибриди от фермерите в Северна и Южна България. В Южна България се акцентира основно върху малко по-ранозрели хибриди, които изпреварват високите температури, наливат зърното преди привършване на влагата в почвата и по този начин се гарантират по-стабилни и надеждни добиви. За Южна България се предпочитат PT228CL, PX125CL. Те са хибриди по Clearfield® технологията. От конвенционалните хибриди се прилагат PT264, 44W29, PT234. Това са основните хибриди, на които разчитат земеделците. За Северна България в допълнение към PT264, който е доста адаптивен хибрид, с висок, стабилен и равномерен добив, можем да добавим PT225 и 46W21. При хибридите по Clearfield® технологията това е PT200CL, който се е наложил като стандарт. 

IMG_2253

Представихте днес пред земеделците от Южна България Pioneer MAXIMUS® продуктовата линия. Какво е най-важното за тях? 

PX125CL e най-новият хибрид, но да не забравяме, че той е версия на 44D06, от когото унаследява всички положителни характеристики като голяма шушулка, голям брой зърна, голям брой шушулки на квадратен метър, нисък компактен храст, много устойчив на полягане. Новият хибрид надгражда 44D06, тъй като

притежава устойчивост на хербицида Клеранда и устойчивост на синя китка.

Другият нов хибрид PX113 притежава генетична устойчовост на заболяването Фома. Той се предлага за трета година вече. Отличен е за райони, където има проблем с развитието на Фома, докато 44D06 и PX125CL са много по-широко адаптивни хибриди за максимален добив и при по-сухи условия. Тази година Pioneer MAXIMUS® хибридите дадоха високи добиви при сухи условия, тъй като те се нуждаят от по-малко влага, имат по-малко зелена маса, която да изпарява вода. 

Двата хибрида подходящи ли са за всички райони? 

Да, подходящи са за всички райони. Те са адаптивни и много гъвкави. Освен това, всички хибриди рапица са канолен тип, което означава нула процента ерукова киселина и 11 до 15 микромола на грам шрот глюкозинолати. Така че, маслото и шрота от рапицата са подходящи за изхранване на животни, а само маслото е подходящо като храна за хората. Няма неприятен горчив вкус, не е отровно, така както е било при старите сортове рапица. В Западна Европа и в Канада се ползва много рапично олио за готвене, за салати, у нас предпочитаме слънчогледовото.

 

Leave a Comment