Румен Порожанов: Не съм склонен към драстични промени в заповедта за европейската помощ към животновъди

В протеста има политика, подкрепен е логистично, за да има напрежение, каза министърът
Снимка на бТВ

Снимка на бТВ

Земеделският министър Румен Порожанов заяви днес, че не е склонен да прави драстични промени в заповедта от 19 юли, в която е определен редът за разпределяне на европейската помощ за животновъдството. Министърът бе гост на бТВ веднага след срещата с шест животновъдни организации, която започна в 15 часа. Някои от представителите на браншовите асоциации и сдружения не успяха да се отзоват на поканата на Министерството на земеделието, храните и горите поради спешността, с която бе определен деня и часа на срещата. Вчера животновъдите пожелаха да разговарят през седмицата с Румен Порожанов за ставките, по които ще се разпределят субсидиите, а днес към 10:30 часа те бяха изненадани с покана за среща в същия ден.

Повод за недоволството на бранша бе различната методика, по която ще бъдат изплатени европейските средства. През миналата година ставката бе една – 29 лева за крава или биволица за първите 200 животни и 2 лева за овце или кози майки за първите 500 броя. Сега заповедта очертава пет различни ставки според големината на фермата и според начина на отглеждане. Колкото по-голям е броят на животните в стопанството, толкова по-висок е размера на плащане за брой, като разликата между ставката за ферми с до 200 крави и с до 500 овце е 5 пъти по-ниска от тази на ферми с над 1000 крави и над 2000 овце.

Румен Порожанов уточни пред бТВ, че никъде в европейския регламент не е посочено, че помощта е за дребни и средни стопанства. Министърът смята, че подпомагането само на малките стопани е несправедливо заложено, тъй като големите също имат разходи.

Тъй като на днешната среща не са се явили представители на повечето животновъдни организации, темата за европейската помощ ще бъде разисквана още веднъж на Консултативния съвет по животновъдство, който ще се проведе следващия четвъртък (3 август – б.р.).

Според земеделския министър протестът срещу заповедта за европейското подпомагане е бил подкрепен логистично. От кого Порожанов не назова, но уточни, че целта е да има напрежение и че в този случай е „вкарана политика“.

Коригирането на заповедта ще доведе до изплащане на помощта със 7-8 дни закъснение.

В сектор Животновъдство винаги има много мнения, винаги има дебат за пари и всички са недоволни, обобщи министърът.

 

Уточнение: Председателят на Асоциацията на биволовъдите в България уточни пред Агро Пловдив, че ще се съобрази със заповедта, според която към нейното стопанство с 400 биволи ще бъдат изплатени по 40.72 лева за животно. На вчерашната среща на животновъдите в село Крепост, община Димитровград, тя е съобщила единствено, че би приела ставката да е една и съща, независимо от големината на фермата. Агро Пловдив неправилно е цитирал Степанчева, че в знак на солидарност със малките и средните фермери, тя не би приела да получи двойно по-висока ставка. „Ще се съобразя със заповедта“, каза животновъдът.  

Leave a Comment