Фермерският фестивал в София ще изненада днес с дегустации на овче кисело мляко от Западния Балкан

kiselo-mlqko-domashnoДегустация на овче кисело мляко ще е атракцията на четвъртото издание на Фермерския фестивал  в София „От нашата ферма – с любов за вас!“ в сряда, 26 юли: между 12 -13 часа и 17-18 часа.

Защо точно овче кисело мляко? Съвсем скоро стопаните спират да доят овцете и ги качват високо в планината, за да имат свежа паша. Следващото овче мляко очакваме след осем месеца – през април следващата година! Фермерският фестивал предлага уникалната възможност на ценителите на качествената и автентична храна да опитат и да си купят последното за сезона овче кисело мляко и пресни продукти от овче мляко. Ще ви изненадаме с комбинации на овче кисело мляко с био малини и био мед, не пропускайте тази възможност!

На специалната дегустация ще има овче кисело от фермата на Стефан Власакиев и Юлия Стоянова в с. Гинци, Община Годеч, които отглеждат 240 овце, които пасат свободно в зоната от Натура 2000 „Западна Стара планина и Предбалкан”. От миналата година имат регистрация за преработка на място и директни продажби, за което са получили подкрепа и консултации по линия българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“. Продават на място в с. Гинци, но за първи път в София и то на Фермерския фестивал софиянци могат да опитат и да си купят продуктите на мандрата. Вижте повече за фермата в това видео.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите до края на октомври. След успешните атракции „вадене на биологичен мед“, „представяне на свежо козе сирене, правено по швейцарска рецепта“ и „дегустация на овче кисело мляко от Гинци“ на Фестивала предстоят и други кулинарни събития и гурме-изненади.

„От нашата ферма – с любов за Вас“ предлага пряко от производителите им фермерски храни: краве, овче, козе и биволско сирене и кисело мляко, кашкавал, масло, извара, мед, сладка, яйца, прясно заешко месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки и подправки… За първи път на Фестивала ще има и хляб с квас. Всички фермери и производители са регистрирани по Наредбата за преработка във фермата и преки продажби. Столичани познават повечето от тях от коледните и великденските фермерски пазари в центъра на София.

Проектът „Седмичен фестивал „От нашата ферма – с любов за Вас“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017 от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА и в партньорство с район „Средец” на Столична община и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Мнозина от фермерите, което участват в пазара, са получили техническа и финансова подкрепа от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Leave a Comment