Фермер очаква 800 кг/дка царевица с високотехнологична система за напояване от АГРИТОП

Ангажиментът на АГРИТОП към стопаните не приключва след сделката, търговските представители са винаги на разположение за съвет, поддръжка и сервиз, заяви Петър Йолов, собственик на „АГРО ИНВЕСТ ЕНД МЕНИДЖМЪНТ“
Фермерът Петър Йолов (вдясно) заедно с  Момчил Тасков, търговски мениджър на АГРИТОП

Фермерът Петър Йолов (вдясно) заедно с Момчил Тасков, търговски мениджър на АГРИТОП

„АГРО ИНВЕСТ ЕНД МЕНИДЖМЪНТ“ обработват над 6500 дка земя, на около 700 дка от тях отглеждат царевица за зърно в землището на с. Мало село в Западна България. Като решение за напояване на тази култура Петър Йолов, собственик на фирмата, избира поливна система Irtec. Напоителната система включва две макари, 1000 метра тръбна линия и агрегат, който може да захранва и двете макари.

Поради големите засушавания в района, фирма „Агроинвест енд мениджмънт“ е единственият земеделски производител, който отглежда царевица. Започват да напояват по този високо технологичен метод  преди две години, миналата година реколтата е над 600 кг от декар, очакванията за тази са за над 800 кг.

Напоителната система, която специалистите на Агритоп внедряват, е внимателно подбрана спрямо спецификата на полето, площта и отглежданите култури. Тръбно-ролковите самонавивни поливни машини са с висококачествената конструкция, съчетана с възможностите за компютърно управление и разпределение на водата за осигуряване икономически ползи. Те са с дебелина на маркуча 120 мм и дължина 440 метра. Така за около 10-12 часа с 30 литра на кв.м. се напояват 84 дка.

Новото поколение софтуери са разработени специално, за да се пести работна ръка, вода и време. Производителността на машината може да се наблюдава от разстояние и да се регулира с помощта на GSM. Освен това системата напълно минимизира човешкия фактор, компютърното управление е така синхронизирано, че човек е необходим само при разпъването на маркучите, което става за около час. Всичко останало е автоматизирано и може да се наблюдава и от мобилен телефон.

Напояването на царевицата е най-ефикасният метод за повишаване на добивите. Това е култура, която зависи много от напояването и с подходящо напояване може да увеличи добива си до 400%. Културата е особено чувствителна към липсата на влага. Водният дефицит може да доведе до намаляване на листната повърхност, а ако недостигът на вода съвпадне с формирането на кочана, възможно е изобщо да не се появи свила.

Ето какво каза Петър Йолов за съвместната работа с фирма Агритоп: „Това са специалисти, с които работя от много години и ще продължа и занапред, защото при тях поддръжката и сервизът са на ниво и не приключват в момента на финализиране на сделката. Търговските представители са винаги на разположение, идват на място с експертни консултации, така че да може да се постигне производствения капацитет на машините.“

Именно за това отново ги избрах като доставчик за следващия ни проект, който е за изграждането на най-модерния склад за съхранение на зърно на Балканите. Складът е изцяло проектиран по немски проект, с допълнително оборудване за вентилация на зърното. Оборудван е също така и висококачествена немска сушилня за сушене на зърно, царевица, грах и други земеделски култури, и с челен товарач Weidemann.

 

 

Leave a Comment