Второто „Стекспо“ е с амбиция да се превърне в национално договаряне между ресторантьори и месодайни говедовъди

И тази година изложението с делова и развлекателна програма ще е през септември в Ямболско

СтекспоВ периода 12 – 13 септември 2017 г., за втора поредна година, „Асоциация за развъждане на месодайните породи говеда в България“ (АРМПГБ) планира да събере на едно място представители на всички участници във веригата на производството и реализацията на качествено телешко и говеждо месо у нас. Фермери и предприемачи от цялата страна, заети в сектора на месодайното говедовъдство, или такива, които имат намерение да инвестират в него, ще имат възможност да се запознаят отблизо и на практика с основните технологии на развъждане и отглеждане, с ветеринарно-медицинските дейности, качественото хранене и маркетинга на готовата продукция. “Стекспо – Професионални серии за месодайно говедовъдство”, което миналата година се радва на широк отзвук, надхвърлящ границите на страната ни, се очертава да стане традиция, която най-вече цели да покаже, че има бъдеще в месодайното говедовъдство, да насърчи българските фермери да се развиват, да бъдат запознати и отворени към съвременните иновативни решения, прилагани в световен мащаб от най-добрите в тази сфера.

И тази година домакин на събитието ще бъде земеделският производител Николай Димов, който развъжда над 1000 бр. говеда-майки в стопанството си в с. Стефан Караджово, обл. Ямбол, оборудвано с всички необходими съоръжения за оптимално отглеждане на месодайни крави.

Бик от породата Кианина

Бик от породата Кианина

Ще се представят общо над 120 животни от 25 ферми, 9 месодайни породи в 4 категории. За първи път на изложение ще могат да се видят италианските породи Кианина, Маркиджана, Пиемонтес както и немски pedigree Месодаен Симентал. Кианина е една от най-едрите породи в света/виж снимката/.

На 12 септември е предвидена семинарна част, на която международни експерти от Германия, Ирландия и Румъния ще споделят своя опит и добри практики по въпроси свързани със селекцията и репродукцията, отглеждането и правилното хранене, силажирането на тревните видове и люцерна, подготовката на племени животни за изложба и др.

Форумът е насочен към земеделски производители, отглеждащи породи за месо, нови инвеститори, фермери от млечния и зърнения сектор с интерес към диверсификация на производството на мляко и зърно с такова за месо, хотелиери, ресторантьори, любители на доброто говеждо. Особено предизвикателство е срещата на фермери-производители с притежатели на ресторанти и хотели, както и месопреработватели. СТЕКПО има за цел да се превърне в национално договаряне между фермери, преработватели, хотелиери и ресторантьори.

Майстор транжор от Германия, както и шеф-готвачи, ще демонстрират на живо уменията си, приготвяйки пред гостите вкусни стекове и месни гозби. И тази година залагаме на 100% българско говеждо от фермите на АРМПГБ.

Шеф готвачите Мелиса и Тодор

Шеф готвачите Мелиса и Тодор

За специалното дегустационно меню на основа зряло говеждо, по време на официалната вечеря на СТЕКСПО 2017, ще се погрижат двойка млади шеф-готвачи, които ще демонстрират своите знания за храната, готварски умения и опит на световно ниво, гарантирайки на гостите неповторими вкусови изживявания. Менюто има за цел да представи не само готвенето на стекове, а и други по-евтини и масови меса. Melissa Manche от Перу е завършила „Кулинарни изкуства и мениджмънт в ресторантьорството“ в университет в Лима, работила е в едно и двузвездни Michelin ресторанти в САЩ и Испания, печелила е награди в кулинарни конкурси, участвала е в организацията и подготовката на гала вечери в посолствата на Франция и Испания. Тодор Танчев от България e с диплома от Кулинарна Академия HRC и има зад гърба си над 7 годишен опит в ХоРеКа сектора. Работил е в ресторанти Michelin в САЩ, както и в Spice Market  в Катар с три звезди Michelin.

СТЕКСПО 2017 и тази година обещава да бъде интересно, различно и най-вече полезно на родните фермери, които ще имат възможността да обогатят знанията си и почерпят от опита на водещите експерти в тази сфера, за да превърнат страната ни в производител на качествено телешко месо, покриващо всички стандарти, както това на утвърдените в световен мащаб лидери.

За доброто настроение на гостите е предвидена забавна програма, включваща конкурс за млади разплодни бикове от породата Абърдийн Ангус, томбола с награда юница Абърдийн Ангус, участие на популярен изпълнител, много музика, бира и най-вече отлична храна, произведена във ферми на членове на АРМПГБ и приготвена в различни вариации, за да задоволи всеки един ценител на вкусното телешко.

Във втория ден на СТЕКСПО 2017, традиционно говеждо „Chilli con carne” ще сготви Ути Бъчваров.

Входът към изложението на 13.09.2017 г. е свободен!

Участието в семинарите на 12 септември става само по заявка като регистрациите ще бъдат отворени след 10.08.2017г.

Leave a Comment