Агрометеорология: Времето и земеделските култури през август

Напояването ще остане актуално мероприятие заради по-сухото време през месеца
Надежда Шопова

Надежда Шопова

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог

През месец август средните температури на въздуха ще бъдат около и по-високи от обичайните, които за района на Тракийската низина са между 21°C и 24°C, във високите полета 18°C – 20°C. Месечната сума на валежите е между 30 mm и 50 mm, във високите части до 80 mm. Очакванията са времето да бъде по-сухо, с по-малко валежи от обичайните за август.

Първото десетдневие на месеца ще започне със слънчево и горещо време. В района максималните температури ще надвишават 35°C на сянка. През почивните дни в района са възможни превалявания с гръмотевична дейност, но температурите ще продължат да вървят нагоре. Може да се създадат условия за локални градушки.

През второто десетдневие температурите ще се понижат с около 10 градуса, но ще останат близки до обичайните за месеца Ще преобладава слънчево и топло време, почти без валежи.

Превалявания са възможни в началото на третото десетдневие на месеца като в последствие времето ще се стабилизира и ще бъде слънчево с приятни стойности  на температурата на въздуха.

Последните етапи от развитието на земеделските култури ще протичат при наднормени температурни постъпления и недостиг на почвена и въздушна влажност. В началото на месеца при слънчогледа ще преминава фенофаза наливане на зърното. През първата половина на август при него ще преобладава узряване, а при памука ще започне разпукване на кутийките. При царевицата, според вида на хибридите, през месеца ще протичат фенофази млечна, восъчна и пълна зрелости.

Ранните десертни лозя ще стартират месеца във фаза прошарване и омекване на гроздето като се очаква до края на първата половина на месеца да се наблюдава и узряване. Ще продължи прибирането на сливите, смокините, прасковите. Очакваното сухо и топло време ще ограничи разпространението на икономически значимите гъбни заболявания при овощните и лозята. При локални валежи от град и частични повреди следва да се проведе незабавно третиране с мед съдържащи препарати. При  зеленчуковите култури ще се наблюдава узряване и прибиране, като очакваните високи стойности на температурата на въздуха ще бъдат неблагоприятни за цъфтежа.

В началото на периода почвените влагозапаси ще бъдат сравнително добри поради падналите валежи със стопанско значение през юли. Постепенно повишената транспирация при растенията ще доведе до изчерпване на продуктивната почвена влажност. Напояването ще остане актуално мероприятие през целия период, при всички култури като не трябва да се забравя и че овощните залагат плодните пъпки за следващата година през август.

http://plovdiv.meteo.bg

office.plovdiv@meteo.bg  032 632422 НИМХ, Пловдив

Leave a Comment