Консултативният съвет на животновъдите е свикан с единствена точка „Пари“

Интересно е как министър Порожанов ще обясни феномена „златната крава“, която носи още 4 072 лева субсидия на стопанина си

хранене на кравиДнес от 14 часа започва в Министерството на змеделието, храните и горите Консултативен съвет по животновъдство. Той е с една единствена точка „Пари“. Обсъждането й обаче може да отнеме часове.

Известно е, че днес ще се коментира още веднъж разпределянето на 11-те милиона лева европейска кризисна помощ, получена и частично изплатена през 2016 г. На 24 юли т.г. вече имаше едно обсъждане в МЗХГ в резултат на неочакваната министерска заповед, която предизвика недоволство в бранша. За разлика от плащанията през есента на миналата година, когато ставката бе еднаква – 29 лева за крава/биволица (до 200 животни) и 2 лева за овца/коза (до 500 на брой), този път министър Румен Порожанов определи 5 ставки, които дадоха възможност на по-големите животновъди да получат повече средства, а на стопаните с до 200 крави/биволици и до 500 овце/крави – с 8 лева по-ниска помощ.

При предишното събиране в министерството представителите на животновъдните организации бяха малко на брой, затова Порожанов определи нова дата за повторно обсъждане – 3 август. В същия ден земеделският министър коментира пред националната телевизия, че не смята да направи „драматични промени“ в смисъла на заповедта. Той заяви, че счита тазгодишния модел на разпределение за по-справедлив.

Други „пари“ за животновъдите, които ще се обсъждат, са от помощта De minimis. За размера им обаче животновъдите все още не знаят нищо.

Недоволни от разпределението на европейската помощ математици животновъди направиха сметка, която посочи една от основните слабости на заповедта на министър Порожанов. Станка Налбантова изчисли, че ако един стопанин има 200 крави, ще получи 4 072 лева общо. Но ако в стадото има още дори само една крава, то субсидията за фермата става 8 144 лева. Тоест с една „златна“ крава или биволица повече животновъдът получава още 4 072 лева. Този феномен е валиден и при останалите ставки, определени за стада от 401, 701 и 1001 крави, и съотвентия брой овце/кози. Интересно е дали министър Порожанов е променил формулата, за да избегне посочената аномалия.

Leave a Comment