Сиренето от родопска каракачанска овца защитава от болести на сърцето и мозъка

Учените от Института по криобиология и хранителни технологии запознаха председателя на Селскостопанска академия с възможностите за производство на пробиотични и синбиотични храни с висока антиканцерогенна стойност

сиренеСиренето от Каракачанската овца, отглеждана в Средните Родопи, държи световния рекорд по съдържание на конюгирани мастни киселини (до 6%), които са важни за борбата със сърдечно-съдовите и мозъчни заболявания, предотвратяващи образуването на тромби – това стана ясно от проучвания на Института по криобиология и хранителни технологии. С изследванията бяха запознати председателят на Селскостопанска академия (ССА) проф. д-р Васил Николов и зам.-председателят проф. д-р Мая Игнатова на ССА при срещата им с научния колектив.

Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов

На срещата проф. д-р Николов постави като приоритет грижата за кариерното израстване на младите учени и съхраняването на приемствеността между поколенията. Аграрните учени разискваха въпроса за обединяване на специалистите от системата в общи екипи за гарантиране успешната работа по приоритетните направления.

Председателят на Академията призова учените да съдействат за постоянното привличане на общественото внимание върху дейностите, които определят идентичността и разпознаваемостта на отделните структурни звена в системата на ССА. Той посочи, че приоритет в научната работа трябва да бъдат както фундаменталните, така и приложните изследвания, свързани с популяризиране и утвърждаване на българските научни разработки със защитени интелектуални права. Колективът запозна ръководството на ССА с разработките си в областта на изследване биологичната стойност на овчето сирене и млечни продукти от специфични региони на страната, новите технологии за производство на пробиотични и синбиотични храни с функционална насоченост и висока антиканцерогенна стойност, технологиите за лиофилизация на хранителни продукти и тяхното използване и други.

 

Leave a Comment