Луис Армстронг: Животът е като тромпета – ако не го надуваш, нищо няма да излезе

Луис АрмстронгНа 4 август в първата година на миналия век е роден големият Луис Армстронг. Дрезгав глас, уникален тромпет, лъчезарен като артист на сцената и в живота. За него Дюк Елингтън каза: „Той е роден беден, отиде си богат, но никога никого не нарани по пътя си“.

Животът на Армстронг започва в Ню Орлиънс забулен с черни облаци. Още когато е бебе, баща му изоставя семейството си. Майка му също го прехвърля на грижите на неговата баба Жозефин. Като дете Луис продава вестници, събира изхвърлена храна, пренася въглища и попива звуците на улиците, докато майка му се занимава с протитуция, за да издържа него и сестричката му. После си намира работа в еврейско семейство, които го обикват като собствено дете. До края на живота си той носи медалион с Давидовата звезда и твърди, че се е научил от тях „как да живее истински живот“ и да е решителен. Когато е 11-годишен, напуска училище и пее с други момчета по улиците, разчитайки на милостта на минувачите. Именно тогава корнетистът Бънк Джонсън го научава да свири по слух.

14-годишен започва да се издържа самостоятелно, свирейки с корнет по паради, в танцов салон и по кораби по Мисисипи. Често е изпращан в дом за чернокожи бездомници. Там среща с Питър Дейвис, който го учи да свири на тромпет и кларинет. С бандата свирят на обществени събирания, пикници и погребения за малко пари.

Когато е на 18 години, Луис получава работа в професионална музикална група в Ню Орлиънс. По-късно отива в Чикаго, където свири в Creole Jazz Band. През 1929 г. се появява на Бродуей, където представя песента „Ain’t Misbehavin'“. Тя се превръща и в първия му голям хит. Следват турнета в Европа, в САЩ и отново в Европа. Винаги активен, Армстронг казва: „Животът е като тромпета в джазовия оркестър – ако не го надуваш, нищо няма да излезе“.

През 1963 г. най-после Армстронг добива международна популярност с интерпретацията на песента „Hello Dolly“. През 1968 г. се появява другият истински хит – „What A Wonderful World“.

Скоро след това здравето му се влошава, но той продължава да свири и да прави записи.

Луис Армстронг умира от инфаркт на 6 юли 1971 г., месец преди 70-тата си годишнина. Погребан е в Куинс, Ню Йорк, където е живял непосредствено преди смъртта си.

Имал е четири брака.

Leave a Comment