Областните земеделски дирекции започват теренни проверки на физическите блокове

Всяка дирекция подготвя индикативен график и информира земеделските стопани

земяОбластните земеделски дирекции започват теренни проверки на физическите блокове, които ще продължат до 10 октомври. Проверките са в изпълнение на заповедта на земеделския министър Румен Порожанов, издадена на 4 август. За целта от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) са изготвили списъци и са създали методика за извършване на проверките. Определените за изпълнението на заповедта служители трябва да изготвят възможно най-ефективен маршрут, който изключва всички земеделски парцели, попадащи в зони, планирани за самолетно или сателитно заснемане през 2017 г. Няма да бъдат проверявани също така и тези парцели, които подлежат на проверка съгласно анализа на риска или пък не са заявени за подпомагане по схеми и мерки за директни плащания за 2017 г., или са по-малки от 1 декар.

Резултатите от проверките ще бъдат поетапно отразявани (предоставени) по съответния ред до 20 октомври 2017 г.

Служителите, отговорни за теренните проверки, ще имат на разположение високо проходим автомобил, изправно GPS – устройство Topcon, а при необходимост, подходящо облекло и шофьор.

След получаване на списъците и цифровите географски данни с подлежащите на проверка физически блокове, всяка ОД „Земеделие“ трябва да изготви индикативен график за провеждането, с конкретни физически блокове за ден.

Всяка областна дирекция трябва да информира кметовете на съответните населени места за стартиране на терените проверки и тяхната цел, както и земеделските стопани в даденото землище, заявили площи за подпомагане, попадащи в графика за проверка. Списъците с физически блокове, определени за проверка, индикативните графици, както и всяка друга информация от значение за провеждането на теренните проверки, да бъдат публикувани на интернет страницата на съответната ОД „Земеделие“, както и на информационните табла в ОД „Земеделие“ и всички ОСЗ в областта.

Проверяващите, след обобщаване на данните, събрани по време на теренната проверка, изготвя протоколи с констатациите от извършените през деня проверки на място и заедно с направените измервания, снимки и сканирана работна карта, ги въвеждат в централизирания регистър на теренните проверки и по същество ги предават за одобрение в ОД „Земеделие”. Всеки проверен и утвърден протокол се сканира и добавя като файл в регистъра на теренните проверки в ОД „Земеделие“, най-късно до 10 часа на понеделника, следващ утвърждаването на протокола.

При констатирано несъответствие и нелогичност на данните в даден протокол и/или между протокола и цифровите географски данни, за конкретната проверка, извършилият проверката служител оказва съдействие за тълкуването (разяснява), данните от съставения протокол. При наличие на установена грешка при попълване на протокола, същият се коригира и повторно се изпраща по реда на т. 8 и т. 9. При установена грешка при извършване на теренната проверка, същата се извършва повторно, а коректните резултати се попълват в коригиращ протокол.

Данните за извършените проверки се разпределят за отразяване в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП) на служителите в отдел ЦПБД на СИЗП, които следят за коректната работа и изправността на централизирания регистър на теренните проверки за цялата страна, се посочва в министерската заповед. Отдел ИЗП, дирекция ДПИЗП, извършва контрол на качеството на цялостния процес по извършване, протоколиране и отразяване в СИЗП на данните от теренните проверки, на извадков принцип. Служителите на отдел ИЗП, дирекция ДПИЗП, имат право, при установена необходимост, във връзка с контрол на качеството, да предлагат и/или извършват контролни проверки на вече проверени и протоколирани физически блокове, на база отделна заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

Дейностите по заповедта „следва да бъдат извършвани с най-висок приоритет спрямо всички други планирани за периода дейности и проверки“, пише изрично в документа.

Leave a Comment