Две оранжерии за ягоди изграждат в Пазарджишко

ягодиДве полиетиленови оранжерии за ягоди ще бъдат изградени в общините Стрелча и Септември в област Пазарджик. Това се вижда от решенията за преценка на въздействието върху околната среда на РИОСВ – Пазарджик.

По-голямата оранжерия в село Свобода, община Стрелча ще е отопляема с пелети и върху 10.2 дка. Производството на ягоди ще бъде целогодишно в два огледално разположени оранжерийни блока от по малко над 5 декара. Очакванията са годишното производство на плодове да е 7 тона. Водата за капковата система за напояване ще се пренася с водоноска в три резервоара.

Ще има механично отваряеми покривни и странични проветрители, както и засенчващ ветрилируем термоекран. Въздуховоди с множество отвори ще доставят затоплен чрез котела въздух в двата блока.

По-малката оранжерия върху 2.1 дка също ще е покрита с надуваем двоен полиетилен. Тя ще е в землището на село Карабунар. Не се съобщава съоръжението да е отопляемо, а производството целогодишно. Ягодите ще са с капково напояване, но също така ще е осигурено и мъглуване. Поливната вода от яз. „Тополница“ ще се доставя в резервоар с водоноска.

Leave a Comment