Времето ще е нестабилно, в края на седмицата живакът пада до 29ºС

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог

Надежда Шопова

Надежда Шопова

POLAND - HARVESTПрез първата седмица на август беше сухо и горещо като максималните стойности на температурата на въздуха в района на Пловдив надвишиха 38°C.В продължение на повече от 5 дни температурите бяха между 36°C и 39°C.

Житните бяха прибрани и при стърнищата опасността от пожари беше повишена. Условията бяха благоприятни за косене и балиране на люцерна. Сухото и топло време ограничи развитието на гъбни заболявания и намножаването на плевелна растителност.

През периода времето ще бъде нестабилно. Ще преобладава облачно време като се очакват превалявания. Ще има условия за локални градушки. През дните от работната седмица въпреки облаците ще остане горещо с максимални температури на въздуха в района между 36°C и 34°C. В края на периода температурите чувствително ще се понижат и максималните вече ще близки до 29°C.

Наднормените температурни постъпления и ниската въздушна влажност в началото на август са предпоставка за интензивно изчерпване на почвената влажност и на по-голяма дълбочина. Растенията (късно зеле, домати, пипер, краставици, тикви и др. ) ще имат нужда от напояване. През седмицата горещото време ще се отрази неблагоприятно върху цъфтежа и оплождането на зеленчуковите култури. Очаква се при ранните сортове десертни лозя да премине фаза масово омекване и прошарване и да започне узряване на гроздето. Прогнозираните валежи слабо ще повлияят върху последните етапи от развитието на пролетните култури. В случай на частични повреди от градушка не трябва да се забравя третирането с мед-съдържащи препарати. След края на периода може да са необходими комбинирани пръскания при лозя, овощни видове и зеленчукови култури като карантинните срокове на препаратите следва да са съобразени с прибирането на узрелите плодове и зеленчуци.

http://plovdiv.meteo.bg

office.plovdiv@meteo.bg

032 632422 НИМХ, Пловдив

Leave a Comment