От 1 септември учителите ще са с 15% по-висока заплата

учителПравителството одобри днес допълнителни 80 милиона лева за увеличаване на учителските заплати от 1 септември. Така от новата учебна година всички преподаватели в училищата ще получават с 15% по-високо възнаграждение.

Увеличение е заложено и в периода 2018-2020 г., като средносрочната бюджетна прогноза за него е 330 млн. лв., съобщи след заседанието просветният министър Красимир Вълчев.

Министерският съвет одобри и промени в постановлението, с което се утвърждава броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища.

Нововъведенията предвиждат да се оптимизира приемът на студенти в професионални направления и специалности от регулираните професии, които са получили положителна оценка на проекта за програмна акредитация. До изтичането на срока за искане на програмна акредитация приемът на студенти в тези професионални направления и специалности не трябва да надхвърля 30% от капацитета на съответното професионално направление или специалност, но в рамките на свободния капацитет.

Допълнен е и Списъкът на приоритетните професионалните направления с тези от област „Хуманитарни науки“ – Филология, История и археология, Философия и Религия и теология.

Leave a Comment