Ловът на пъдпъдъци, гургулици и други пернати се открива в събота

Ловците трябва да са трезви, със сигнални облекла, да не използват соколи, ловни хрътки и примамки

пушка, ловецВ събота, 12 август, се открива ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Ловуването се извършва само с писмени разрешения (по образец), в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова,  номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч. Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч  – след 01 януари и в сряда. Груповото ловуване и лов на мигриращ дивеч се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Задължително е спазването на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк и гургулица – до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина – до 10 бр. Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Ловците  ще бъдат проверявани от служители на Агенцията по горите за използване електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, превишаване на дневните отстрелни норми, ловуване без ловен билет или с нередовни документи, ловуване без сигнален цвят в облеклото, ловуване в забранено място и в забранено време, отстрел на неразрешен за лов дивеч. Забранява се използването на алкохол и наркотични вещества по време на лов.

Във връзка с изключително високите среднодневни температури тази година и повишената опасност от възникване на горски пожари, Министерството апелира за спазване на противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.

Leave a Comment