Фонд „Земеделие“ отпуска 5 млн. лв. за кредитиране на сеитбата

Зърнопроизводителите могат да получат по 80 лв./ха за минерален тор и 40 лв./ха за семена при 3% лихва и 135% обезпечение. Подпомагат се до 16 666 дка

сеитба на пшеницаФонд „Земеделие“ ще задели 5 млн. лв. за целево кредитиране на зърнопроизводителите при предстоящата сеитба на житни. Стопанствата могат да получат 80 лв./ха за закупуване на минерален тор и 40 лв./ха за закупуване на семена като максималният размер на кредита е 200 000 лв. Това означава, че кредитният таван е до 16 666 декара. Лихвата ще е в размер на 3%, но не по-малко от референтния лихвен процент. Решението за отпускане на наем за предстоящата сеитба е взето на последното заседание УС на Държавен фонд „Земеделие“.

От 2 октомври до 15 ноември 2017 г. земеделските стопани могат да кандидатстват за целевите кредити. Документи за кандидатстване се приемат в отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” на областните дирекции на институцията. Крайната дата за изплащане на средствата от ДФЗ е 20 декември 2017 г.

За финансовата подкрепа могат да кандидатстват физически и юридически лица, еднолични търговци както и кооперации, регистрирани като земеделски стопани. Те трябва да са изрядни платци към бюджета, да нямат просрочени задължения към ДФ „Земеделие”, да не са свързани лица с търговеца на минерални торове и семена, да не са в процедура по несъстоятелност или в обявена такава, както и да не са в производство по ликвидация.

Средствата се предоставят от бюджета на ДФ „Земеделие“ до изчерпване на финансовия ресурс.

Кредитните задължения се обезпечават чрез ипотека върху недвижимо имущество, особен залог върху машини и съоръжения, складови записи за вложено зърно на съхранение в публичните складове, залог на парична сума или банкова гаранция. Общата сума на обезпеченията следва да осигури покритие на кредита в размер на 135%.

 

Leave a Comment