„Вила Юстина“ откри гроздобера в Южна България

Рано сутринта двайсетина жени започнаха да берат Пино ноар за шампанско

лозя, жена бере грозде във Вила Юстина

С 20 берачи в 6 часа сутринта „Вила Юстина“ откри днес гроздобера на винени сортове в собственото си парк-лозе край с. Устина до Кричим. Бутиковата винарна първа в Южна България се зае с прибиране на реколтата и започна от сорта Пино ноар. „Гроздето не е натрупало максимална захарност, но то ни трябва точно такова, каквото е, за да приготвим от него шампанско“, обясни агрономът Николай Траянов. „Оттук нататък захарите в зърната взривно ще се увеличават заради горещите дни, а ние искаме те да са леко кисели, ароматни и свежи. Това е едно от предимствата на собственото лозе на винарската изба.“

Агрономът Николай Траянов

Агрономът Николай Траянов

Работниците-берачи са целогодишно заети в стопанството – било с лозята, било с месодайната порода кози Боер, било във винарната. Това са предимно местни трудолюбиви жени от селото, заради които агрономът искрено си пожелава времето да е по-човешко – с малко повече облаци и с по-ниски температури.

Парк-лозето на „Вила Юстина“ е разположено на южен склон в полите на Родопите и тази географска ориентация му дава преднина от 10-15 дни в гроздобера. То е върху 440 дка с шест бели и шест червени сортове за вино. Преди да започне беритбата в лабораторията на винарната технолозите са измерили няколко пъти захари, киселинност, феноли, за да

Васил Стоянов проверява всеки ден състава на ранните сортове, за да уцели най-точния момент за беритбата им

Васил Стоянов проверява всеки ден състава на ранните сортове, за да уцели най-точния момент за беритбата им

определят най-подходящия ден. Днес главният технолог Васил Стоянов пристигна лично да вземе проба от Совиньон блан.

Гроздето, набрано в чистите пластмасови касетки, се качва в ремаркето на лозарския трактор, широко точно толкова, колкото да се движи свободно по реда, а работниците да товарят набраното от жените грозде. Оттам, без да се бави, тракторът поема към винарната, която е на 5 до 7 минути път. Гроздето се разтоварва и така започва пътят на виното в избата.

„Сами определяме какъв да е добивът от декар. Три са основните моменти за това – при резитбата, при филизенето и при бутането на добив. Добив се бута, когато вече имаме формирани чепки. Целта е да получим по-качествена суровина за виното. Ако искаме то да бъде във високия клас, оставяме не повече от 500 кг на декар. Още повече намаляваме натоварването на лозята там, където почвата е бедна, за да могат растенията да изхранят чепките“, поясни Николай Траянов.

парк лозето на Вила юстинаПрез тази година особено кризисен период се е получил през април и май. За 60 дни в парк-лозето са паднали 180 литра дъжд. Точно по време на цъфтежа растителната защита е била неминуема, тъй като маната и брашнестата мана са имали перфектни условия да избухнат и да попилеят реколтата. При наедряването на зърната отново се е пръскало, за да може преди зърната на белите сортове да се сбият и чепката да се затвори, те да бъдат предпазени от сивото гниене. В момента резултатът е прекрасен – чисто и недокоснато от зарази грозде.

Тази сутрин Николай Траянов наблюдавал хиляди, милиони шарени гроздови молци в летеж над поляната на парк-лозето. Облакът от неприятеля никак не го притеснил. „За да оцелее третото вредоносно поколение времето трябва да е по-хладно. Към днешна дата и до края на август синоптиците обещават да е топло с леки превалявания по препоръка на лозарите.

гроздоберКъм края на септември ще започне беритбата и на най-късния сорт в лозята на „Вила Юстина“ – Мавруд. Дотогава късното грозде ще се полива през капковата система и ще се наблюдава за вредители.

На въпроса дали тази година „Вила Юстина“ ще създаде нова марка вино, Васил Стоянов отговори: „Всяка година виното е ново“.

Следващата седмица „Вила Юстина“ ще е домакин на група български и чуждестранни художници със сричката МИЛ в името си, чиито платна, създадени сред чистата природа на парк-лозето, ще бъдат продадени с благотворителна цел.

гроздобер

гроздобер

 

 

Leave a Comment