Институтът по лозарство и винарство пази 125-годишни вина и генбанка с 1900 сорта лози

Директорът Иван Пачев показва сортовото разнообразие на председателя Васил Николов

Директорът Иван Пачев показва сортовото разнообразие на председателя Васил Николов

Институтът по лозарство и винарство – Плевен притежава най-голямата генбанка на лозя в България с близо 1900 сорта. Това стана ясно по време на работната срещата на председателя на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов с колектива на ИЛВ – Плевен. Тези изключително ценни за страната ни сортове се отглеждат на площ от 120 дка.

Пред научния колектив проф. д-р Васил Николов представи своето виждане за развитието на Академията, като  подчерта, че академията трябва да работи като единно звено.  Той отново акцентира върху необходимостта специалистите от системата да се обединят в екипи за решаване на общите проблеми, които в научно-приложната си част трябва да се планират съвместно със земеделските производители и браншовите организации.

Според проф. Николов  е необходимо по- „агресивно“ представяне на създадените в системата на ССА сортове и породи, за да станат популярни и като се покажат предимствата им. „Акцентът трябва да е върху „българското“. „Научната институция има много ценни продукти, които съхраняват автентичността на българските сортове и породи“, добави той. „Ние може да притежаваме уникални ценности, да работим по най- важните световни проблеми, но ако не ги представяме постоянно пред обществото – нямаме нищо, не работим“. Професорът изтъкна, че за устойчивото развитие на ССА от основополагащо значение е развитието на кадрите, както сега заетите, така и привличането на млади учени.

Според него при работа по фундаментални проблеми трябва да са се търси международно сътрудничество и проекти.

Старата винарската изба

Старата винарската изба

Учените от Института показаха на Председателя на Академията своите лаборатории, приложението на нови съвременни биотехнологични методи в лозарството.

Демонстрирана беше винарската изба, с колекция на уникални вина от 1892 г.

Заедно с директора на института, проф. Николов направи оглед на лозовите масиви на Института.

Leave a Comment