Идват заоблачаване и гръмотевици, но не и напоителен дъжд

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог

облаци, слаб дъждПрез изминалия период времето беше горещо с максимална температура на въздуха в района по висока от 35°C. В края на периода през страната премина студен фронт, вятърът беше умерен до силен и на места, предимно в планинските райони, паднаха валежи със стопанско значение. Температурите се понижиха с около 10°C.

През периода развитието на земеделските култури протичаше при наднормени температурни постъпления и ниска въздушна и почвена влажности. Подобрение в агро метеорологичните условия настъпи за кратко в края на периода, където само на места валежите бяха в рамките на една поливна норма. Например в центъра на Пловдив количеството валеж беше 15mm, а в периферията на града -7.5mm. Като цяло преваляванията в района бяха недостатъчни и повлияха слабо върху земеделските култури.

Втората половина на август ще започне със слънчево време. Заоблачаване и гръмотевична дейност са възможни в средата на седмицата. Впоследствие времето ще се стабилизира и до края на периода ще остане слънчево и топло с максимални температури между 30°C и 33°C като през последните дни ще е малко по-хладно – около 28°C. Валежи със стопанско значение не се прогнозират.

През седмицата съществена промяна в агро метеорологичните условия няма да се наблюдава. Последните етапи от развитието на растенията ще протичат при температури около обичайните за сезона. Очаква се при слънчогледа да протича узряване, при царевицата восъчна и пълна зрелости. Напояването ще остане актуално при зелевите и зеленчуковите култури. Масово узряване ще се наблюдава при сините сливи и десертните сортове лозя.

http://plovdiv.meteo.bg

office.plovdiv@meteo.bg

032 632422 НИМХ, Пловдив

Leave a Comment