100% ще е помощта за инвестиции до 1.5 млн. евро против пожари и вредители в горите

пожар, гора

Публикуван е проект на наредба за прилагане на подмярка 8.3 от ПРСР

100% безвъзмездна ще е помощта за инвестиции, които предотвратяват пожари, вредители и други бедствия в горите. Това предвижда Проектът на Наредба за прилагане на подмярка 8.3 от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Той е публикуван за обществено обсъждане на страницата на Министерството на земеделието, храните и горите – ТУК. Минималната стойност на инвестициите не може да е по-малка от 2 500 евро, а максималната както за проект, така и в рамките на програмния период, е 1.5 млн. евро.

Според последния Индикативен график, проекти по подмярка 8.3 ще се приемат през октомври и ноември 2018 г. в продължение на 8 седмици.

По подмярката могат да кандидатстват физически лица, собственици на горски територии; еднолични търговци, юридически лица и местни поделения на вероизповеданията, собственици на горски територии; общини, собственици и/или стопанисващи горски територии; държавни предприятия, стопанисващи и/или управляващи държавни горски територии; юридически лица, стопанисващи и/или управляващи горски територии; лесозащитни станции към Изпълнителната агенция по горите; регионални дирекции по горите.

Финансова помощ по подмярка 8.3 ще  се предоставя за превантивни дейности срещу горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития. Става въпрос за създаване, подобряване и поддръжка на противопожарна инфраструктура – лесокултурни прегради, противопожарни просеки, минерализовани ивици; изграждане/подобряване на хеликоптерни площадки; изграждане/подобряване на водоизточници за борба с пожарите; строителство/подобряване на наблюдателни пунктове за борба с пожарите; закупуване на комуникационно оборудване и средства за наблюдение на горски пожари, вредители и болести; изграждане и подобряване на горски пътища; предотвратяване и ограничаване на разпространението на вредителите и болестите чрез закупуване на лабораторно и друго специализирано оборудване, закупуване на средства и технологии за извършване на специализирани наблюдения за предотвратяване проявата на каламитет, епифитотия и контрол числеността на популациите на вредителите.

Финансовата помощ по подмярката се предоставя под формата на възстановяване на действително направени и платени допустими разходи.

Приоритетни ще са проекти за гори, които са разположени в общини, класирани като високорискови за горски пожари. Общини от 8 области (Видин, Влаца, Ловеч, Плевен, София-област, Стара Загора, Хасково и Ямбол), попадат в списъка на Приложение №5 към проекта на наредба. Най-много високорискови общини – 22 на брой, се намират в област София: Антон, Божурище, Ботевград, Годеч, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Златица, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Костинброд, Мирково, Пирдоп, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Чавдар, Челопеч. 

Избираемите проекти ще бъдат класирани и според големината на площта, която предпазват, като приоритет ще се дава на по-голямата площ. Ще се дава предимство на проекти със съвпупност от противопожарни мерки, заложени по утвърден горскостопанския план или програма или лесоустройствен проект, план или програма и/или от годишен план за защита на горските територии от пожари. Всички допустими дейности ще получат точки, като приоритет ще се дава на тези, които нанасят най-малко щети към околната среда.

Leave a Comment