Фирми наематели преотдават ниви и оставят фермери без поминък

земяЗемеделци се събраха днес на протест пред общината във Вълчедръм, Монтанско заради опасност да останат без поминък. Точно сега, когато тече процедурата за разпределяне и споразумения за „бели петна“, се оказало, че част от плодородната земя е отдадена под наем на различни фирми, съобщи Нова телевизия. Става въпрос за над 7 хил. дка в землищата на Вълчедръм и Якимово.

Конфликтът е породен от тълкование на Върховния касационен съд, според което човек, който не е собственик на имот, има право да го отдава под наем.

Във Вълчедръм се е оказало, че фирма от друго населено място е сключила договори за земята, която местните земеделци обработват. Някои от протестиращите съобщиха, че дори и собствените им имоти са били договорирани от същата фирма и след това са преотдадени на друго дружество, чиито собственик е същият като на фирмата наемодател. Фермерите се чудят как е станало това, след като никой не ги е търсил за сключване на договори.

„При извършената проверка в партидата на имотите е установено, че няма връзка между наемодателя и собствениците на имотите, а също така наемодателят не е собственик и няма предоставени права за управление от собствениците или арендатори или наематели”, заяви пред Нова ТВ Виолета Гергова, директор Областна служба по земеделие – Монтана.

Фирмата, за която се твърди, че е сключила нерегламентирани договори за земя, твърди, че всички документи са им редовни.

По случая вече е уведомена прокуратурата.

Leave a Comment