Готви се протест срещу МЗХГ от противниците на ферми за добив на ценни кожи

норка в клеткаЗащитниците на животни подготвят протест на 24 август пред Министерството на земеделието, храните и горите. Недоволството е заради подготвените промени в наредбата за отглеждане на космат и пернат дивеч (виж ТУК), съобщи БНР.

Природозащитниците са убедени, че измененията на наредбата са в полза на животновъдите, които отглеждат дивеч като норките за добив на ценна кожа. В проектонаредбата например е заложено, че тъй като европейските норки са регистрирани като застрашен вид, стопанското им отглеждане трябва да се замени с американски норки. Според защитниците на животни с новата наредба отпадат доста изисквания към животновъдите по отношение на опазване на околната среда. Гражданските организации са възмутени и от факта, че не са били поканени при обсъждане на промените в наредбата.

Петя Алтимирска, един от организаторите на протеста, заявява пред БНР, че във всички европейски държави, в които са създадени подобни ферми за добив на ценни кожи, има силно обществено недоволство. В част от страните това производство е забранено и затова защитниците на животни се притесняват, че чуждестранни фермери ще пренесат бизнеса си у нас заради липсата на ограничения, заложени в норматива.

Прочети още: Гигантска ферма за норки ще се изгражда край Стара Загора

След публикация на Агро Пловдив преди две години, с която първи информирахме за изграждането на ферма за норки край село Маджерито до Стара Загора, защитниците на животни създадоха електронна петиция срещу изграждането на стопанството. Хиляди се подписаха, избухнаха и протести. Собственикът на „Градус“ Иван Ангелов обясни тогава, че фермата (с капацитет от 400 хил. норки) е изградена законосъобразно.

Leave a Comment