„ПИМК холдинг“ получи Интермодалния терминал до Пловдив за 27 г.

Пристанищен терминал Видин-юг е даден на концесия за 35 г. на видинска и софийска фирма

терминал ЗлатитрапПравителството определи „Терминали” ЕАД за концесионер на Интермодалния терминал на гара „Тодор Каблешков“ (с. Златитрап) в Южен централен район на планиране в България – Пловдив. Концесионерът е определен след проведена открита процедура за предоставяне на концесия за срок от 27 години.

„Терминали“ЕАД е регистрирано в края на 2016 г., а негов едноличен собственик е транспортната компания със седалище в Пловдив „ПИМК холдинг груп“. Собственици на холдинга с равен брой акции са Илиян Филипов и Пенко Несторов.

Концесионерът се задължава да извършва фиксирано годишно плащане в размер на 60 000 лв., което ще нараства в зависимост от инфлационния индекс за съответния период. Променливата част на годишното концесионно плащане е в размер на 10% от общия размер на нетните приходи за съответната година от всички дейности, свързани с ползването на обекта на концесията. Инвестициите, които концесионерът се задължава да извърши в обекта за срока на концесията, са в размер на 15 100 835 лв., като 2 230 493 лв. от тях трябва да бъдат вложени в интермодалния терминал през първите две години от договора.

С друго решение „СКМ Порт Видин“ АД беше определено за концесионер на Пристанищен терминал Видин-юг. Участникът е избран след проведена процедура за предоставяне на концесия на терминала за срок от 35 години.

Дружеството е регистрирано през 2016 г. със собственици видинската фирма „СКМ инвестмънт“ЕООД на Альоша Георгиев (мажоритарен дял) и софийската „МИК инвестмънт“АД на Красимир Константинов.

Предвидените инвестиции за срока на концесията са в размер на 3 737 000 лв. Те са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и за изграждане на нови съоръжения. Концесионерът следва да извършва годишно концесионно плащане, съставено от две части – фиксирана и променлива. Фиксираната част е в размер на 8060 лева без ДДС, а променливата част на годишното концесионно плащане е в размер на 1,76% от общия размер на нетните приходи за текущата година от всички дейности, свързани с ползването на обекта на концесията, които надвишават приетата сума за базови приходи от 252 000 лева.

Leave a Comment