Подготвя се забрана за ловуване на пъстърва в Централен Балкан и Рила

Рибките при рилското езеро "Бъбрека" са под постоянна защита

Рибките при рилското езеро „Бъбрека“ са под постоянна защита

Зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров предлага да бъде издадена заповед, с която частично да бъде забранен любителския риболов на речна (балканска) пъстърва (Salmo trutta fario) в някои реки в Централен Балкан, при части от река Камчия, както и в горните течения на реките и в езерата на Национален парк „Рила” и в Природен парк „Рилски Манастир”.

Ограниченията са базирани на предложения на директора на дирекция Природен парк „Рилски манастир”, Местно туристическо сдружение, гр. Априлци, както и от Сдружения „Балканка” и „Чисти брегове” заедно със спининг клуб „Стари видри” и Федерация на Мухарите в България. Предложено е забраната да важи за река Лява Видима, от границите на Национален парк „Централен Балкан” до ВЕЦ Зора 1, местността Барахари; река Стърна река, от границите на Национален парк „Централен Балкан” до вливането и́ река Видима и река Камчия – от моста при ресторант „Омуртагов мост” до стена на яз. Тича.

Вносителите на предложението посочват необходимостта от дългосрочно опазване на популацията на речната пъстърва поради сериозен риболовен натиск. Извършването на любителски риболов в посочените рибностопански обекти на принципа „хвани – пусни” дава възможност на любителите рибoловци да упражняват своето хоби и същевременно да се запази относителното спокойствие на рибната популация. Към момента в ИАРА не са постъпвали данни за положителни промени на рибните запаси в посочените реки. В тази връзка въвеждането на забрана за задържане на улова на екземпляри от вида Salmo trutta fario, при извършването на любителски риболов в горепосочените обекти би спомогнало за подобряване състоянието на популациите ѝ, без да попречи на любителите риболовци да упражняват своето хоби.

Предложението от директора на дирекция Природен парк „Рилски Манастир” към Изпълнителна агенция по горите е в забраната да се добавят „езерата и горните течения на реките, попадащи в границите на Национален парк „Рила” и езерата и реките попадащи в границите на Природен парк „Рилски Манастир”.

Leave a Comment