Варненският аквариум към ССА експонира прозрачни риби

Прозрачните риби

Прозрачните риби

Аквариумът към Института по рибни ресурси, ССА отбеляза празника на град Варна със специална експозиция. Входът бе безплатен за най-малките посетители и намален за ученици.

Новaта специална експозиция в Аквариума е представянето на малка колекция от риби, препарирани чрез метод, наречен диафонизация, т.е. телата им придобиват напълно прозрачен вид с ясно разграничими по цвят хрущяли и кости. Съхранените по този начин екземпляри се консервират продължително време в безвредни за здравето на човека агенти. В момента се работи по разширяване на колекцията. Освен че те са изключително атрактивни модели, този метод се използва и в биологията и медицината за определяне на видова принадлежност при трудно отличаващи се по външни белези риби и други организми.

Варненският аквариумИнститутът по рибни ресурси, Варна (ИРР) към Селскостопанска Академия е учреден през 1932, като Морска биологична станция с Аквариум, който е най-старият на Балканския полуостров. В експозицията на Аквариума могат да се видят морски, речни и екзотични риби, и някои други хидробионти, като костенурки и тритон. От морските представители, характерни за нашия Черноморски басейн, може да се запознаете с морска котка, лястовица, змиорка, както и морски дракон, който е най-отровната риба в Европа. От екзотичните видове интересни представители са пираните. От тях има растителноядни и хищни.

Може да видите рибата полиптерус. Знаете ли, че тя може диша и атмосферен въздух при засушаване на водоема, който обитава? Нейната родина е Сенегал.

Институтът по рибни ресурси, Варна (ИРР) към Селскостопанска Академия успешно съчетава изследователската дейност върху Черноморската екосистема, научно-популярните лекции, изнесени от научните сътрудници и атракционната дейност.

 

 

 

Leave a Comment