Художници във „Вила Юстина“: Тук е земният рай!

Част от платната, нарисувани в последните пет дни

Част от платната, нарисувани в последните пет дни

„Обиколила съм света – от Дубай до Ню Йорк. Но никога не съм подозирала, че точно тук е земният рай!“ С тези думи, накратко, но възхитено, пловдивската художничка Людмила Поптошева описа впечатленията си от пленера за специални хора във „Вила Юстина“ и парк-лозето на винарната.

Людмила Поптошева бе нарисувала два пейзажа, но и портрет на Милко Цветков

Людмила Поптошева бе нарисувала два пейзажа, но и портрет на Милко Цветков

 

Над 10 художника от три държави пристигнаха в село Устина, Пловдивско, на 14 август и тази вечер (18 август) е прощалното им парти на поляната при лозята. Творците са много специални, тъй като всеки един от тях има в името си сричката МИЛ. Пръв художникът от Лом Милко Христов се е сетил да събере групата рисувачи, убеден, че сред тях няма да има нито един случаен човек, щом се зове МИЛ. По-трудно било да открие домакин на пленера, но щом се срещнал със собственика на „Вила Юстина“ Милко Цветков, бариерите се вдигнали и слънцето изгряло на хоризонта. Миналата година бе първата среща на МИЛ-ите художници, а тази година се събра нова група заедно с петима титуляри. За 5-те дни те нарисуваха около 30 платна.

Инсталацията на организатора Милко Христов

Инсталацията на организатора Милко Христов

Организаторът Милко Христов обясни, че основното меню в поканата му, което тутакси привлича художниците, е целта на пленера. Тя е благотворителност. Така както миналата година средствата от проведения търг на картини отидоха за три деца, чието безплатно лечение е било отказано от Фонда, така и тази есен осребрените платна ще помогнат на други нуждаещи се.

„Участвам с три графики, които послужиха за илюстрация на книгата на Иля Велчев“, поясни Милена Велчева, която пристигна днес, точно преди финала на събитието. Тя призна, че е била привлечена от красотата на целта на пленера, от красивото място на провеждането му и от душевно красивите си колеги, които като нея са видели дълбокия смисъл на рисуването за благотворителност. „Нашите картини ще донесат надежда и утеха за болните не само във финансов аспект, но и като добра, чиста енергия. „Когато рисуването е облечено в безкористност, превръща преживяното в нещо красиво“, убедена на Милена.

Милена Велчева и Милко Христов

Милена Велчева и Милко Христов

Милица Роганович – Беба и Милена Жиданович – Меме, и двете от Сърбия довършваха тази вечер в двора на „Вила Юстина“ последните си творби. Милица използваше техниката „копринен конец“, за да извае красиво женско лице. А Милена бе направила корона на византийски император. „Убаво е! Радим ща волим“ (Хубаво е! Работим това, което искаме), възкликна Беба.

Милица Роганович

Милица Роганович

... и Милена Жиданович

… и Милена Жиданович

Тази вечер духов оркестър от Сърбия, воден от Милан, ще свири под звездите и звуците ще се удрят в отсрещните скали на Родопите. Гости на уникалното тържество до виненото грозде и пъстрата скултура на петел ще са писателят, сценарист и режисьор Иля Велчев и артистът Мариус Донкин.

Участниците в пленера заедно с домакина Милко Цветков

Участниците в пленера заедно с домакина Милко Цветков

Leave a Comment