Спира се практиката за създаване на групи и организации на производители между роднини

 

Намаляват възможността за директни продажби от до 80% от собствената продукция на до 25 на сто

земеделциНова наредба спира практиката да се създават групи и организации от свързани по роднинска и друга линия производители, или чрез изкуствено разделяне на стопанството. Това е едно от измененията на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 2007 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации, и за условията и реда за одобряване и изменение на одобрените оперативни програми.

В допълнителните разпоредби на нормативния проект е дефинирано кои лица са свързани. А именно: съпрузите; роднините по права линия без ограничения; роднините по съребрена линия до трета степен включително; работодател и работник; лицата, едното от които участва в управлението на дружеството на другото; когато едното от тях притежава, пряко или чрез контролирано от него лице, 20 или повече от 20 на сто от гласовете в общото събрание или от капитала на другото лице.

За предотвратяване на изкуственото разделяне на стопанства се въвежда условие членовете на сдружението да са регистрирани като земеделски стопани в продължение на две или повече стопански години.

В наредбата са отразени промените в условията за национално съфинансиране на оперативните програми на организации на производители на плодове и зеленчуци, предвидени в регламента „Омнибус“. Въведени са също така новите изисквания свързани с максималния процент за директно предлагане на пазара на произведените от членовете на организацията продукти. В досегашната наредба (чл. 4, ал. 2, т. 1) бе определено, че членовете на организацията на производителите, могат да продават до 80 на сто от произведените от тях продукти на крайни потребители. С поправката се изисква директните продажби да са до 25% за конвенционалното и до 40% за биологичното производство.

В чл. 18 ал. 5 са направени следните поправки: „Организациите на производители на плодове и зеленчуци, които са създали оперативни фондове, могат да включат в оперативните си програми и искане за национална помощ за тяхното допълване в размер до 80 на сто от набраните от членовете средства, но не повече от 10 на сто от годишната стойност на реализираната на пазара от организацията продукция.“ В досегашната наредба последното изречение бе: „… но не повече от 25 на сто от годишната стойност на реализираната на пазара от организацията продукция и левовата равностойност на 1 500 000 евро.“
Измененията отварят възможността инвестициите, включени в инвестиционната програма на група производители да се изпълняват на имот, който е собствен, нает или арендован не само от цялата група, но и от един неин член. Същото се отнася и при учредяване на право на строеж.
В проекта на наредба се правят изменения и допълнения и в другите две наредби, които уреждат признаването на организации и групи на производители – Наредба № 12 от 2015 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на земеделски продукти, асоциации на организации на производители и междубраншови организации и на групи производители (Наредба № 12 от 2015 г.) и Наредба № 1 от 2015 г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техните асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти (Наредба № 1 от 2015 г.).

Въведени са също така нови изисквания за референтния период за изчисляване на оборота и включването в него на преработени продукти, допустимите административни разходи и разходи за персонал, съхранение на счетоводните документи и др.

Наред с това са прецизирани текстове, свързани с прилагането на оперативните програми, които пораждат практически проблеми. С предложените изменения на Наредба №1 от 2015 г. се уеднаквяват критериите за признаване на организации на производители на мляко с условията за признаване на организации на производители в другите сектори на земеделието.

Включени са и текстове, които осигуряват възможност за подпомагане на организациите на производители на мляко и млечни продукти по мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители“ от ПРСР 2014 – 2020 г. Определя се реда за проверка на изпълнението на критериите, разписани са ангажиментите на МЗХГ за предоставяне на информация на Разплащателната агенция и на Европейската комисия във връзка с признаването на организации на производители.

С измененията и в трите наредби се предвижда облекчаване на административните режими чрез отпадане на ненужни административни услуги и на изисквания за предоставяне на документи за доказване на обстоятелства, които може да бъдат проверени по служебен ред.

 

Leave a Comment