Фермата на Вангел край язовира на Антимово

Вангел Лолов

Вангел Лолов

А има и животновъди с ферми като по учебник. Те са от този тип хора, които каквото и да започнат, го правят прецизно като строители на АЕЦ. Дали ще гледат крави или ще управляват предприятия, или ще си подготвят екскурзията, все едно. Те просто са родени с отговорност към нещата. Вангел Лолов е от тях.

В края на село Екзарх Антимово, община Карнобат, точно на брега на един микроязовир се намира издигната от времето на социализма кравеферма.

крави във фермата на Вангел Лолов

Вангел е закупил постройките върху 100 декара от наемател, който отглеждал биволи, но бизнесът му тръгнал към фалит. Имал ли е някаква представа от животновъдство? Никаква. А от това с какъв обсебващ занаят се захваща? Може би, но само теоретично. Дотогава бъдещият животновъд е управлявал собствено предприятие за хартия, от което се отказал заради кризата.

Големият плюс на Вангел Лолов бил, че е разполагал със свободни пари, така че да спретне част от оборите през 2012 г. и да закупи без кредити и от българска ферма племенно стадо от 85 бременни юници от породата Кафяво американско говедо и 15 от Ред Холщайн.

Днес, 5 години по-късно, фермата на Лолов има общо 250 животни, от които 150 са кравите, доилна зала 8х2 и осем работници. Към нея има 1000 дка обработваема земя и 3000 декара пасища, които са разположени до животновъдното стопанство.

крави - ферма на Вангел

„В България има три вида животновъди. В първия са тези, които са професионалисти – знаят всичко в сферата и постоянно надграждат знанията си. Вторият вид са животновъдите, които знаят че не знаят, и търсят експерти. Третият е най-многоброен – вярват си, че знаят всичко и дълбоко се лъжат. Аз съм от втория вид“, разказва Вангел Лолов. И веднага добавя, базирайки се на 5-годишния си опит, че животновъдството е проста работа, но не е за прости хора.

Поглед към фермата

Оборите във фермата са със щори, които през топлия сезон са вдигнати, а за допълнителен разкош за кравите на таваните са монтирани големи вентилатори.

Наскоро в стопанството на животновъда от Карнобат се провел семинар за измерване на топлинния стрес на кравите. Било през най-големите жеги, а лекторите така и не успели да открият с уредите си „стресирано“ животно на това прохладно място. Въпреки че не излизат на паша, дойните крави на „Коус къмпани“ изглеждат ако не щастливи, то поне спокойни.

В обора е обособен терен за хранене, където начесто се задвижва скрепер, за да изчисти площадката. Там са и чесалките. Постелята, на която си почиват животните, се сменя веднъж годишно. Пред доилната зала пътят им е застлан с гумирана пътека, за да си пазят копитата.

Кравите се доят по три пъти на ден, а работниците са обучени да спазват азбучните хигиенни правила. Железни са, не защото са толкова съвестни, а защото в залата има камера, която предава на екран кой как върши процедурата директно в кабинета на шефа.

доилна зала

Общата картина на фермата се допълва от двайсетина иглута за теленца, които остават в тях до 3-месечна възраст и растат с по два литра мляко три пъти на ден, люцерново сено и мюсли. Оттам ги местят в обор за юници, който е разделен на няколко сектора според възрастта. В последния са 14-месечните заплодени със сексиран семенен материал (от него се раждат само женски животни). Когато е сигурно, че юницата е бременна, тя се премества в обора за сухостойни крави, който също е на сектори според възрастта на плода.

Юниците

Юниците

Специалисти определят дневните дажби на всички групи животни – от теленцата, през подрастващите и заплодените юници, бременните, сухостойните, пресушените и дойните крави.

Фермата разполага още със сграда за концентрирания фураж (само той се купува), друга със сено, трета със слама, силажна яма и торохранилище.

Когато се роди Ангелинка

И докато Вангел показва различните стада, точно при пресушените крави, изведнъж се взря и веднага се обади на работниците. „Сантиметър, една крава ражда! Идвайте!“

Крава ражда

IMG_2395Раждането стана за 5 минути. Както ядеше, с щръкналите крака на решилото да излиза теле, след минута кравата легна. След две минути пристигнаха двама от работниците. Дали те измъкнаха телето или майката се понапъна сама, не се видя, но на петата минута единият извика, че телето е женско. Оказа се второто за деня – бяло, на кафяви петна, немощно и мокро.

Ангелинка

Ангелинка

„До два часа трябва да изпие четири литра коластра“, поясни Вангел. Преди това обаче теленцето бе кръстено Ангелинка.

Фермер на годината

През 2015 г., след едва три години практика в животновъдството, Вангел Лолов стана прочут фермер. Заместник-министър Цветан Димитров му връчи статуетката на бик, с която област Бургас отличава най-добрия животновъд. Човекът от Карнобат си заслужи наградата с рекордьорка, дала 75 литра мляко за ден (14 500 литра за 305 дни). Към момента средната млечност в стопанството му е много, много над средното за страната – 10.2 тона.

Фермерът обясни, че от години кръстосва Кафяво американско говедо с Червен Холщайн. Родените от този несъстоял се брак животни притежават здравата конструкция на кафявата порода и млечността на холщайна. По външни белези повече приличат на Ред Холщайн. Към днешна дата повечето животни вече са кафяво-бели, но тук-там се срещат и кафяви американски. Вангел всяка година подменя, „ремонтира“ 25% от стадото.

С какво си тръгна от Америка
Българската група в САЩ

Българската група в САЩ

Вангел Лолов бе от малкото животновъди, които бяха избрани от Фондация „Америка за България“ да посетят през 2016 г. САЩ и по-точно млечните ферми в Тексас и Ню Мексико. „Какво получих от това ли? Разбрах, че трябва да забавя инвестициите. В САЩ фермерите гледат хиляди крави по възможно най-лесния начин, без да правят сериозни инвестиции. На едно място видях теленца, които растат върху кал и разбрах, че от този фермер нищо не мога да науча. И той не беше единствен. У нас непрекъснато ни предлагат все по-добри техники и друго оборудване, и ние, понеже искаме всичко във фермата да е както трябва, че и отгоре, купуваме. Като гледах американските ферми, разбрах, че може да се печели и без екстри. Не че оттук нататък няма да инвестирам във всичко, което ми харесва, но ще влагам пари в най-необходимото. Освен това, ако в САЩ изкупуват млякото на база протеин и мазнини, то у нас мандрите плащат единствено за количество. Но когато, дори и за кратко паднат показателите на млечната мазнина или протеина, те веднага искат да свалят изкупната цена“, сравни Вангел. Въпреки това той няма никакво намерение да влошава качеството на фуража и грижите към животните. Това не би се вързало с характера му.

Субсидии? Евроинвестиции?

Тъй като през „референтната“ 2009 г. Вангел дори не е имал идея да прави ферма, той не получава национални плащания за животните.

Два пъти е подавал проекти по инвестиционната мярка 4.1, но те не са се класирали, въпреки че животновъдството е приоритетно. Всичко в стопанството е направено със собствени средства.

Освен това, поради изчерпване на бюджета на мярка 10, той не може да кандидатства и за допълнителни субсидии за пасищата (ВПС), които стопанисва от тази година.

Вангел Лолов в кабинета си

Вангел Лолов в кабинета си (Архивна снимка на Агро Пловдив)

Въпреки всичко Вангел Лолов казва, че когато прави баланса на фирмата, никога не включва обвързаните плащания за животните. Той иска фермата да е самостоятелно печелеща, а не зависима от европейските помощи. Така си спестява страховете дали фонд „Земеделие“ ще плати навреме или пък дали някоя смяна на министър може да го постави в патова ситуация.

Впрочем, Вангел не участва в протести. Не че няма поводи да се възмути, но, както казахме в началото, просто не му е в характера. Той е самостоятелен бегач на дълги разстояния.

5 Comments

  1. Й.МАЛДЖАНСКИ каза:

    Колко и да го рекламирате това Американско фермерско животновъдство,
    то няма да се наложи в България.Тази ферма е реклама на соросоидите и е много тъжно ,че и Ц.Димитров заема страна и не се държи като експерт и българин.

  2. бойков каза:

    Извинявай око си обиден от коментара. Не съм искал да засегна конкретно някои просто коментирах интензивното поизводство дори не съм споменал подобрителите които се влагат за постигане на такъв млеконадои.

  3. Stefan каза:

    Колеги издойте 35-36 л. За деня на крава и коментирайте за лайната

  4. Михайлов каза:

    Колега, кравите все още не са виртуални животни, че да не отделят. Я не се хващай за глупости

  5. бойков каза:

    Нима не виждате на снимката,че кравите са потънали в лаина.Виж първата снимка обърнете внимание и на кравите в доилната зала лаината и стигат почти до гърба.Нищо лошо към фермера но интензивното произвотсво н еможе да бъде хуманно и чисто .Всичко е само привидно.

Leave a Comment