Агрометеорология: В последната десетдневка на август ще е по-скоро сухо

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог

прибиране на слънчогледПрез изминалия период развитието на земеделските култури протичаше при недостиг на почвена влажност. Падналите валежи в земеделските райони на Южна България бяха с количества между 0 mm и 8 mm, за района на Пловдив-7.5 mm. Условията бяха благоприятни за косене и балиране на люцерната. При всички растения напояването беше актуално мероприятие. Отново беше отчетена повишена опасност от пожари.

През последната седмица на месец август времето ще бъде с температури близки до обичайните и валежи без стопанско значение. Периодът ще започне с облачно и по-хладно време с максимална температура около 25°C като са възможни слаби превалявания. Впоследствие облачността ще се разкъса и времето до края на периода ще бъде слънчево, топло и сухо. През почивните дни максималните температури ще достигат до 33°C.

През последното десетдневие на август се очаква основните пролетни култури да приключат развитието си. При слънчогледа и соята в района ще се наблюдава узряване, при памука разпукване на кутийки, а при царевицата-преход от восъчна към пълна зрелост.

Условията ще благоприятстват процеса на зреене на винените лозя. При ранните десертни сортове грозде ще преобладава фаза узряване. При зеленчуковите култури напояването отново ще е на дневен ред. Падналите валежи през първата половина на месеца подобриха водно-физичните свойства на почвата на свободните площи (69%ППВ-75%ППВ) и позволиха провеждането на качествена предсеитбена повърхностна обработка. До края на периода предстои да започне прибирането на слънчогледа и подготовката на площите за сеитба на рапица.

http://plovdiv.meteo.bg

office.plovdiv@meteo.bg

032 632422 НИМХ, Пловдив

Leave a Comment