БАСФ зарадва земеделците със сериозни промоции преди сеитбата на есенници

Световният лидер в производството на фунгициди БАСФ направи преди сеитбите на рапица и житни сериозни семинари, където обяви новостите в РЗ на есенниците и атрактивни промоции. 

Продукти при житни 

Систива – прогрес в науката 

Върбан Върбанов

Върбан Върбанов, регионален мениджър

Резултатите от действието на фунгицида Систива надминаха въображението дори и на аграрните учени. Продуктът се прилага върху семената точно преди есенната сеитба, заедно с обеззаразител, и доказано пази пшеницата и ечемика от болести до март-април. „Най-добрият фитопатолог у нас проф. Светослав Бобев нарече Систива прогрес в науката“, припомни на срещата в Стара Загора миналата седмица регионалният търговски мениджър на БАСФ за Южна България Върбан Върбанов.

„Важно е да се знае, че Систива се използва заедно с обеззаразителя“, обърна внимание Върбанов. За целта може да се приложи обеззаразителят Премис. Систива е от най-високия клас фунгициди – SDHI, с активно вещество Xemium. Прониква в корените и се предвижва в растенията успоредно с растежа им. Освен че пази кореновата система, Систива стимулира развитието й. Под контрола на този продукт са болестите септориоза, ризоктонийно гнене, ръжди, брашнеста мана, рихоспориум по ечемика, ленточна болест, снежна плесен, фузарийно гниене и жълто-кафеви петна, посочи Върбанов. Систива се прилага в доза 75 мл на 100 кг семена.

Ако използват при сеитбата Систива, производителите могат да третират житните във фаза братене през април и то превантивно с Танго Супер (80 мл/дка) или с Дует ултра. За тотална защита до фаза изкласяване Върбан Върбанов препоръча стробилурина Диамант Макс в доза 120 мл/дка

Акцент бе поставен и върху обеззаразителя за всички житни – Кинто Плюс. Той е изключително надежден срещу всички болести със своето проникващо и системно действие и е ефективен при обеззаразяване на житни.

Продукти при рапица

Клеранда срещу плевели при Clearfield 

Ася Йорданова

Ася Йорданова, търговски представител

Клеранда е хербицидът, който контролира плевелите при прилагане на Clearfield технологията. Той е единственият на пазара, който опазва посевите от кръстоцветни плевели като синап, дива ряпа, власатка, а също и от самосевки с житни култури. Унищожава устойчиви плевели като лайка, лепка и мак. Клеранда е ефективен напролет и срещу синя китка. Използва се от втори лист до късна есен, предупреди Ася Йорданова, търговски представител на БАСФ за Южна България. Прилага се в доза 150 мл на декар.

„При третиране с Клеранда е важно да гледате не фазата на рапицата, а фазата на плевелите“, обърна внимание експертът. Лайката и власатката трябва да се третират в много ранна фаза от развитието им, докато другите плевели могат да се унищожат и по-късно. При лайката фазата е до 2ри-4ти лист. Клеранда има и почвено действие, което означава, че дори и не всички плевели да са поникнали, продуктът ще ги унищожи.

Растителна защита при конвенционални посеви 

Скоро след сеитбата и преди поникване, хербицидът който е необходим при конвенционалната рапица е Бутизан. Той е с отлична фотостабилност и няма да се разпадне дори и да има продължителна суша. При минимална влажност Бутизан започва да действа. Немислимо е да се отглежда рапица без почвен хербицид, тъй като плевелните растения имат висока кълняема сила, отбеляза Ася Йорданова. Бутизан е насочен основно срещу широколистни плевели и част от житните, и действа при всякакви почвени условия.

Стратос Ултра е вегетационното предложение на БАСФ за контрол на  житните плевели. Безупречен е срещу трудните за контрол житни плевели и самосевки от пшеница. Този продукт много бързо започва да действа и с една ниска доза наесен земеделците успяват да предпазят рапичните растения от плевели.

Растежният регулатор с фунгицидно действие Карикс има 5 предимства, посочи Ася Йорданова. Първо – удебелява кореновата шийка на растението за по-успешно презимуване. Второ – насочва енергия към корена. Трето – увеличава кореновите власинки. Четвърто – предпазва от болестта фома. Пето – листата, третирани през есента с Карикс, имат гланцов ефект, който ги предпазва от зимни студове като не позволява да се задържа скреж.

С Карикс се третира наесен във фаза 4-6 лист на рапицата. Ако растежът е неравномерен, трябва да се определи процентно фазата на повечето растения и когато са достигнали необходимото развитие, да се третира, препоръча Ася Йорданова. 

Карамба е другият растежен регулатор на БАСФ при рапица, който фермерите познават и търсят. Фунгицидното действие на продукта е изключително мощно.

Рапицата трябва да бъде опазена и от насекомите неприятели. Става въпрос за зелева листна въшка, бълха, рапичната оса. Още при поникването на растенията трябва да се вземат мерки. Дурсбан от БАСФ е фунгицидът за по-дълго последействие. Когато изпреварвате атаката на неприятелите, спокойно заложете на Дурсбан, посъветва експертът.

Вазтак Нов се използва, когато трябва много бързо да се реагира. Инсектицидът контролира както ларвите, така и възрастните форми.

Магеос е най-новият инсектицид. Продуктът е пиретроид под формата на гранули. Разтваря се във вода за четири минути. Регистриран е за борба срещу 17 неприятели във 25 култури.

Промоциите

За Систива – уникалният фунгицид, наречен „прогрес в науката“ при пшеница и ечемик, промоцията е: На всеки закупени 25 литра, компанията добавя безплатно още 5 литра в промо пакет с обеззаразителя Премис, което на практика намалява с 20% цената.

Хербицитът за Clearfield технологията при рапицата Клеранда е с отстъпка 10% от 10 юли. 

При най-предпочитания почвен хербицид в  конвенционалната рапица Бутизан цената е намалена с 15% от 15 юли.

Използването на растежните регулатори при рапица Карикс/Карамба се стимулира с 5 литра подарък при закупени 100 литра както и безплатен Вазтак Нов за половината площи, третирани с продукта.

Прочети още: „Добив Плюс Експо 2017“ на БАСФ – Прецизност за Рентабилно Земеделие в Съединение впечатли фермерите с революцията Систива

 

 

 

 

 

Leave a Comment