„Пионер“ предлага хибриди рапица, подходящи за условията на Южна България

BASF
Особености при царевицата и слънчогледа бяха обобщени на опитното поле край с. Катуница
Иван Костадинов и Дойчо Дойчев (зад него)

Иван Костадинов и Дойчо Дойчев (зад него)

„Не бива да се залага на един хибрид при рапицата. Условията тази година потвърдиха това основно правило. Фермерите, които засяха ранни и средноранни хибриди, получиха по-високи добиви от колегите им, заложили само на среднокъсни и късни. Затова при предстоящата сеитба разпределете портфолиото си на групи сортове според техния срок на зреене.“ Това препоръча продуктовият мениджър на „Пионер Семена България“ Иван Костадинов на полето край село Катуница, община Садово, при срещата си със земеделци миналата седмица.

Подходящи хибриди рапица

Конвенционалният хибрид PT264 е средноранен хибрид с най-високо ниво на устойчивост на преждевременно разпукване на шушулките. По тази причина при него жътвата може да се забави с 5 до 10 дни. Има бърз старт, който позволява и по-късна сеитба. Масленото съдържание на PT264 е с 1.4% по-високо от стандарта при високи добиви. Поддържа добра толерантност на болестта Фома.

Ранният хибрид PT234 има по-бавен растеж през есента, което означава, че може да се засее по-рано. Той също е устойчив на преждевременно разпукване на шушулките, макар не толкова, колкото PT264. Не поляга. След възстановяване на вегетацията напролет, хибридът започва бързо да расте.

Средноранният хибридът PR44W29 е сред най-рано цъфтящите напролет. Осигурява по-широк прозорец за жътва, което е възможност да се предвиди оптимално натоварване на комбайните в стопанството.

PT225 е среднокъсен и високостъблен хибрид, който също притежава генетична устойчивост към преждевременно разпукване на шушулките. Рапичните семена имат високо маслено съдържание и висок добив, но трябва да се прибират навреме.

Ако зърнопроизводителите прилагат Clearfield® технологията, то техните хибриди са  PT228CL и PX125CL.

PX125CL е най-ранният хибрид в портфолиото на „Пионер“. Бавният растеж на розетката му през есента няма да бъде проблематичен, когато полето е чисто от плевели. Растенията не бързат с вегетацията и напролет цъфтят късно, което ги предпазва от пролетните слани.

PT228CL е средноранен, с високо маслено съдържание, отлична зимоустойчивост и много добра устойчивост на полягане.

Особености при царевицата 

НЕ ПРЕМАХВАЙТЕ БРАТЯТА 

Иван Костадинов, продуктов мениджър на "Пионер"„Братята при царевицата не са паразити, какъвто е синята китка за слънчогледа. Те развиват самостоятелна коренова система и листна повърхност, която фотосинтезира. Понякога братята развиват и нормален кочан. Когато имате добри условия без засушаване чрез братята можете да формирате и по-добър добив“, информира г-н Костадинов. „Ако се получи стрес, тогава хранителните вещества ще се насочат от братята към основното растение за изхранване на кочаните.“

„Не премахвайте братята, защото така ще откриете входни рани за развитието на патогени, основно твърда главня“, посъветва продуктовият мениджър.

Той поясни, че братенето се наблюдава основно по периферията на полетата, а 15-20 метра навътре вече го няма.

ЗАСЯВАНЕ, ПОЛИВАНЕ, ТОРЕНЕ, КОЧАНИ

Ако царевицата се засее по-плитко от 4 см дълбочина, развитието на мезокотила тръгва бързо. Когато той достигне 2-2.5 см от повърхността, усеща слънчевите ултравиолетови лъчи и започва развитието на хипокотила, тоест шипчето, което формира първия лист. Между двата котила се развива брадатата коренова система. Ако дълбочината на сеитбата е прекалено плитка, то и разстоянието за формиране на корените остава малко и недостатъчно. „Затова сейте семената на 4-6, но не повече от 7-8 см в почвата. Ако те легнат на 10-12 см в никакъв случай няма да имате изравнен посев“, предупреди Иван Костадинов.

Защо е важно посевите да са изравнени?

Както при царевицата, така и при слънчогледа, ако имате разлика от два листа, това вече е проблем. Късно поникналите растения са в много силна конкурентна среда и не формират нормален кочан. Така добивът се редуцира.

„Високите температури не влияят на жизнеността на хибридите на „Пионер“, когато има достатъчно влага. Ако царевицата е във фаза изметляване, това не бива да ви спира да поливате“, препоръча на земеделците експертът. „Прашниците на метлицата се отварят между 9 и 11 часа сутринта и след като паднат температурите през нощта. Няма измиване и отнасяне на полена дори при дъждуване.“

Балансът между азот, фосфор и калий е много важен. Знае се, че 60% от азота се усвоява до фаза изметляване. Останалите 40% се извличат от почвата и от ремобилизация от стъблото и листата на растението. Ако сте засяли хибрид с генетично заложен висок добив и не сте осигурили достатъчно азот, има голяма вероятност около жътва или при физиологична зрялост стъблата да се пречупят, тъй като голяма част от азота отива за наливане на зърната, предупреди мениджърът.

Иван Костадинов поясни, че наличието на 2-ри и 3-ти кочан на стъблото на едно растение означава, че му е оставена по-голяма от необходимата хранителна площ и вода. Правилното е едно растение – един кочан. И обратно: Ако има стъбла с липсващи кочани, значи производителят е прекалил с гъстотата на посева.

Особености при слънчогледа 

IMG_2446Слънчогледът не се тори и полива колкото царевицата.

Поливките при тази култура са необходими при формиране на 5ти-6ти лист и при сухо време – около цъфтежа.

И при тази култура е особено важно да е с изравнен посев, тъй като разликата от два листа между растенията на практика е непреодолима и земеделецът губи от добива.

Все по-актулни стават и за област Пловдив хибридите, които са устойчиви на синя китка.  Генетично заложена устойчивост имат LE113, LE25 и LE99. Хибридът LE118 не допуска синя китка до раса Е. Но дали конкретното поле не е заразено с раса над А-Е, това няма как да се каже, тъй като семената на паразита са дребни като прах и трудно се събират за изследване на почвата, поясни Иван Костадинов.

LE118 има едно особено добро качество – той е високолеинов хибрид с над 92% съдържание на олеинова киселина. Питата му е полунаведена.

Разпади при зърно от хамбара 

Пионер в Катуница„Ако сеете зърно от хамбара, ще имате разпад на хибрида“, предупреди продуктовият мениджър на „Пионер“. „Той се вижда много ясно при слънчогледа. При него се появяват разклонения в горната част на растението или има неизравнени посеви с голяма разлика във височината.

При царевицата трябва да имате набито око, за да хванете особеностите на F2. Има разлика във формата и ориентацията на метлицата и също неизравнени по височина посеви. Също така има и известна фенотипна разлика.

Най-трудно се забелязва разпадът на хибрида при рапицата. Имахме случай с нелегално продадени в Турция семена от рапица в торба за Clearfield® хибрид. Това заблудило фермера и той пръскал срещу плевели с Клеранда. Всички растения загинаха. „Затова не експериментирайте със случайни доставчици: винаги купувайте семена от оторизираните дистрибутори на Пионер“, предупреди Иван Костадинов.

Прочети още: „Пионер“ представи в Пловдив хибриди с високи добивни качества и устойчивост на суша, фома и синя китка

 

 

 

 

EKODARPOL

1 Comment

  1. ИАСАС казва:

    Да се сравняват продуктивните братя при царевицата със
    синята китка….Просто гениално!

Leave a Comment


3 + четири =