БАБХ ще изследва птицеферми с носачки за употреба на инсектицида финпронил

кокошкиБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва да взима проби от птицеферми с кокошки-носачки, за да изследва дали стопаните им не употребяват забранения инсектицид финпронил. Акцията е заради вноса на яйчен жълтък от Германия, който съдържа отровното вещество. Пратката е 500 кг.

Ветеринарномедицински препарати, съдържащи фенпронил не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в т.ч. и кокошки носачки.

Проверките ще бъдат извършени от контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите.

Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители – от евентуална криза на българския пазар.

БАБХ е установила до момента, че пратката от яйчен жълтък е доставена в един търговски склад. Идентифицирани са фирмите, до които е дистрибутирана. Установено е, че пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване.

Leave a Comment