Станцията по бубарство има предимно експортна дейност

Научното звено изнася бубено семе и суха храна за буби за САЩ, хиляди черничеви фиданки за Португария, обучава в занаята чужденци
Копринени пашкули с майки в станцията

Копринени пашкули с майки в станцията

Опитната станция по бубарство и земеделие във Враца съхранява най-големия бубарски генофонд в Европейския съюз и е главен експортьор на бубено семе и суха храна за буби за САЩ. Фондът включва 140 сорта черница и около 200 породи и линии копринена буба. Това става ясно от представянето, което научните работници от опитната станция направиха пред председателя на Селскостопанска академия проф. Васил Николов. 

Директорът на базата, проф. д-р Паномир Ценов е отбелязал, че Опитната станция е създадена през 1896 г. и е единствената в системата на ССА, а и в цялата страна, тясно специализирана в бубарството и копринарството. ОСБЗ провежда научноизследователска работа във всички по-важни области на бубарството, организира курсове за обучение, подготвя програми, стратегии, проекти по всички въпроси на съвременното бубарство.

Функционирането на добре организирана и работеща научноизследователска структура по бубарство е едно от най-важните условия за развитието на подотрасъла в страната. (Той общо взето е западнал, тъй като след 1989 г. бубарството никога не е било приоритет в земеделските политики, а производителите на копринени пашкули не получават директни плащания – б.р.)

Прочети още: Не повече от 10 бубари у нас се опитват да разчистят Пътя на коприната

Станцията осигурява резници, и фиданки от най-добрите черничеви сортове, бубено семе от високопродуктивни хибриди, съвети и консултации по въпросите на бубарството. Всичко това представлява основата за бубарското производство и не може да бъде осигурено от нито една друга държавна или частна институция в България. В този аспект ОСБЗ-Враца е от важно национално значение за запазване и развитие на бубарство в България.

Производствената дейност на ОСБЗ е насочена към осигуряване на продукти за научното обслужване на бубарството в цялата страна, както и за износ в чужбина. Част от продуктите на станцията като качество и цена се нареждат на челно място в света. Така, ОСБЗ-Враца е главният износител на бубено семе и суха храна за буби за САЩ, като тези продукти намират добра реализация и в други страни като Австралия, Холандия, Египет, Гърция, Пакистан и др.

Станцията произвежда черничеви фиданки за вътрешния пазар и за износ в други страни от ЕС. Така, в Португалия са продадени 10 000 черничеви фиданки от сортове с високо плододаване към които има засилен интерес напоследък.

ОСБЗ-Враца провежда курсове за обучение по бубарство с чуждестранни граждани, което генерира значителни приходи на фона на годишната си издръжка. През миналата година са обучени 6 човека от Тайланд, Грузия и Великобритания. През септември и октомври тази година в ОСБЗ-Враца ще пристигнат за обучение курсисти от Украйна, Колумбия и Исландия.

В основата на стратегията за развитие на станцията е разработването на подобрени и нови научни продукти с потенциално високо търсене и тяхната успешна пазарна реализация.

Проф. Николов е изразил задоволството си от състоянието на материално-техническата база, научната, приложна и производствена дейност на ОСБЗ-Враца и е препоръчал на ръководството и да положи повече усилия, съвместно със ССА, за осигуряване средства за целево подпомагане поддръжката на генетичните ресурси на копринената буба и черницата, които са уникални и представляват национално богатство за страната.

 

 

Leave a Comment