66% от плодовете и 88% от зеленчуците, произведени в консервни цехове, са родно производство

За дейността си през 2016 година 183 предприятия са предоставили статистически данни. Преработени са 87.9 хил. тона пресни плодове и 103.1 хил. тона пресни зеленчуци. Произведена е 71.5 хил. тона готова продукция от плодове, a готовата продукция от зеленчуци е 91.7 хил. тона, сочи аграрната статистика.

От преработените плодове с най-голям дял са доставените от български производители – 66%, следват доставките от ЕС – 18%, и внос от трети страни – 9%. Делът на плодовете, преработените на ишлеме, е 4%. С най-голям дял от преработените пресни плодове са черешите – 30%, ябълките – 26%, прасковите – 15%, и сливите – 14%.

От преработените пресни зеленчуци с най-голям дял са доставените от български производители – 88%, следват доставките от ЕС – 5%, и внос от трети страни – 3%. С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 39%, следва пиперът – 26%, и  патладжанът – 6%.

Готовата продукция от плодове е 71.5 хил. тона. Делът на консервите (вкл. конфитюри и компоти) е 38%, замразените плодове са 16%, а плодовите концентрати и сокове представляват 15%. Тези три основни продукта съставят 69% от произведената продукция от плодове.

Готовата продукция от зеленчуци е 91.7 хил. тона, вкл. смес от плодове и зеленчуци. Делът на консервите (вкл. от гъби и от картофи) е 57%, замразените зеленчуци са 20%, а концентратите и соковете представляват 13%. Тези три основни артикула съставят 90% от произведената продукция от зеленчуци.

Делът на готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната, е 24%. Изпращанията за ЕС са 38%. Износът за трети страни е 7% от общата продукция. Делът на  количествата от плодова продукция на склад към 31.12.2016 г. е 31%.

Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 43%, изпращанията за ЕС са 19%, а износът в трети страни е 8%. Делът на зеленчуковата продукция на склад в края на 2016 година е 30%.

Leave a Comment