Бисер Чилингиров: Извънредната помощ бе раздадена по комунистически начин

Наредба 3 за обвързаната подкрепа е прекрасна! Преди да раздаде пари, изисква резултати

Бисер ЧилингировИзвънредната помощ за животновъдите, която бе изплатена в края на миналата седмица, се раздаде по комунистически начин.“ Това заяви пред Агро Пловдив бившият председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА) Бисер Чилингиров. „Не може субсидиите да се раздават на калпак, защото ние не сме равни. Караме различни коли, имаме различен брой животни и различно отношение към тях“, каза зооинженерът и член на УС на Съюза на зооинженерите, който също така е и овцевъд със стадо от около 200 броя.

„Тази година неправилно получават помощ и тези, на които овцевъдството им е сериозен бизнес. Те отглеждат хиляди овце, имат мери, ниви, които са засяли със зърнени култури, и са на печалба. Ако имат пет хиляди овце, са получили субсидия за всяка една от тях, което е несправедливо. Големите овцевъди не са гръбнака на бранша. Гръбнакът са онези, чиито стада са с 250-300 овце. Ние трябва да подпомогнем този, който иска да се занимава с животновъдство, но се нуждае да го подбутнеш малко, да му помогнеш. Не биваше още да се субсидират и животновъдите, при които няма добри резултати в млечността. А сега стана така, че иска-не иска да гледа овце, министерството му дава пари“, емоционално коментира Чилингиров.

Той призна, че помощта все пак идва навреме. „Ето сега започва да излиза царевицата, до края на септември ще получим от откосите люцерна. Но не може да се дават на всички, дори и на тези, които не си плащат данъците.“

Според Бисер Чилингиров при решението как да се раздаде извънредната помощ е трябвало да се отчете и стопанисването на мери и пасища. Към тези, които не са получили държавни или общински площи, е трябвало да се разпределят повече средства.

„Тези пари са подарък от ЕС, защото ние криза в млечното животновъдство нямаме, тъй като нямаме свръхпроизводство. Дори напротив. Ако техните крави (в другите държави от ЕС) дават 10-12 тона мляко на лактация, нашите дават 3.5-4 тона. Това е българската криза. Не можеш да храниш животните и да имаш такива резултати“, убеден е бившият председател на НОА.

„Развъдните организации също куцат“, продължи той. „Дават им се милиони, а не се вижда резултатът. Виждате каква е млечността при говедовъдството и овцевъдството! Имаме синтетична популация, имаме Черноглава плевенска, но тя е далеч от резултатите в миналото – 180-240 литра. И ние, браншовите организации, имаме грешка, защото оставихме парите да бъдат в тях. Съюзът на зооинженерите го няма при дискусиите, а точно неговите членове разбират от селекция и репродукция. Те обаче отсъстват от развъдните организации. Шапка свалям на Българския ветеринарен съюз, на колегите птицевъди и свиневъди, и на биволовъдите. Те имат стабилни браншови организации и си отстояват интересите, но там работят колеги зооинженери. Работят професионално и резултатите са налице“, похвали другите организации Чилингиров. Относно забележката, че при секторите говеда и овце има много, много браншови сдружения, той вметна: „Имаше една Национална овцевъдна асоциация (НОА), която вече е разединена. Борбата бе за надмощие, кой е най-велик.“

„Ние не се научихме да правим качествено животновъдство. Да работим с химикала, за да видим на плюс ли сме, или на минус. Искаме само субсидии, но тези субсидии изкривиха пазара. Откак развъждането премина от изпълнителната агенция в браншовите организации, ние говорим само: „Дайте ни пари!“. Никой не говори за качество и количество на продукцията, за обучаване на кадрите.“

Според Чилингиров парите не трябва да отидат към онези, които викат „Дай!“, а към животновъдите, които имат професионално отношение към дейността си. „Именно затова беше създадена новата Наредба 3. За да разпределя помощ към онези, които са направили добро хранене на стадата, подходящ микро климат, и са се механизирали. Не може да взимаш субсидията и да нямаш пет бали в сеновала! Като председател на НОА това ми е гордостта – приемането на наредбата. Тя е прекрасна! Управителният съвет на асоциацията ме подкрепи. Имаше, разбира се, и опозиция, която викаше: „Нека да не доим, а да взимаме пари. Нека да не даваме добра храна, а да получаваме.“ Само че, за да получиш, трябва да дадеш. 70 литра за млечни овце е абсолютният минимум. Овцевъдът е жалък, ако не може да изкара 70 литра. Дори и при най-дребната овца у нас, която е с най-нисък млеконадой – Каракачанската, лактационната й млечност е между 65 и 75 литра.“

Бисер Чилингиров не очаква фермите, които работят професионално, да отпаднат от обвързаната подкрепа заради новите изисквания на Наредба 3. Първо, за планинските стада до 49 животни, както и за автохтонните породи, не се изискват счетоводни документи за получаване на субсидия. За високопродуктивните се изисква документация, но услугите на счетоводителите не са скъпи и овцевъдите ще могат да се справят. Единствените, които няма да получат обвързани плащания според него, са тези, които продава млякото на сиво. Експредседателят предположи, че те са под 1%.

„Една стабилна ферма се нуждае от зооинженер, който да прави рецепти за хранене на животните, от ветеринарен лекар и от икономист. Това е бизнесът. Не можеш да бъдеш сам в този конкуриращ се свят“, обобщи Бисер Чилингиров.

Накрая той предупреди, че животновъдите, които разчитат основно на държавните пари, винаги бъркат и вървят към фалит.

 

Leave a Comment