Ден на строги пости: Секновение

Свети Йоан ПредтечаНа 29 август православната църква отбелязва отсичането на главата на свети Йоан Кръстител. Денят се нарича Секновение, но в различните региони на България е познат и с имената Секновенѐ, Обсичане, Иван Обсечен, Свети Иван с отсечената глава, Иван Коприван, Църн свети Йован.

Този ден се счита за граничен между лятото и есента. След него започва да застудява,  водата в изворите и реките също се охлажда и става неподходяща за къпане. Приказките свързани с 29 август разказват, че на този ден змиите и гущерите се прибират да зимуват в пещерата на змийския цар, намираща се накрай света. Заедно с тях изчезват и самодивите, самовилите, русалките и други.

В народните вярвания този ден се смята за един от най-лошите. Отсичането на главата на светеца и пролятата кръв са наложили различни забрани през този ден, чието спазване се следи строго. Не се работи никаква работа против порязване и рани. Забраняват се и яденето на червени плодове и зеленчуци, както и пиенето на червено вино. Следи се на какъв ден от седмицата се пада празникът и този ден се почита през цялата година – спазват се забрани, не се подхваща нова работа.

На този ден се спазват строги пости.

Мощи на Свети Йоан Кръстител бяха открити през 2010 година на созополския остров Свети Иван. по време на разкопки сред руините на средновековния манастир „Свети Йоан Предтеча“. Предполага се, че костите са били пренесени през IV век на островния манастир край Созопол от Патриаршията в Константинопол. Сега мощите се съхраняват в созополския храм „Св. св. Кирил и Методий“ и се излагат за поклонение всяка неделя.

 

Leave a Comment