Играчът на пари Уорън Бъфет стана на 87 г.

Уорън БъфетНай-големият дарител на човечеството – инвеститорът Уорън Бъфет, става днес на 87 години. Рожденият му ден идва с парещата новина, че неговият инвестиционен фонд Berkshire Hathaway вече е най-големият акционер в Bank of America Corp. Съобщението в „Уолстрийт Джърнъл“ гласи, че вчера, 29 август, фондът Berkshire е упражнил правото си за закупуване на 700 милиона броя акции на банката при по-ниски от пазарните цени – сделка, която е била сключена по времето на световната финансова криза. Изявлението на Бъфет по този повод е, че фондът му ще задържи тези акции много дълго. Според актуалната борсова цена на книжата на банката, от тази сделка печалба от направената инвестиция е в размер на около 13 млрд. долара.

Само преди три седмици Berkshire Hathaway, която Бъфет управлява от повече от 50 години, съобщи, че разполага с малко под 100 млрд. долара в брой към края на второто тримесечие. Новината всъщност е лоша, тъй като Уорън Бъфет отдавна, отдавна е научил, че парите трябва да се движат. Сделката с Банк ъф Америка вероятно е разрешила този проблем.

В същото време, за Бъфет парите не са самоцел, а играта на живота му, в която той е абсолютен професионалист, дори „Оракул“, както го наричат на Уолстрийт.

Самият той живее в къща за 30 хил. долара, а за госпожа Бъфет се знаеше, че пазарува само когато има разпродажби.

Известно е още, че Оракулът се прости през 2006 г. с 85% от състоянието си, за да го дари на благотворителната фондация на Мелинда и Бил Гейтс, а останалите 15 на сто той разпредели към други организации.

Въпреки че през 2012 г. Уорън Бъфет обяви, че е болен от рак на простатата, и досега той продължава да е активен. Кока-колата и чипсът са любимите му храни, които по думите му, му дават енергия.

Ежегодно Бъфет обявява търг за обяд с него, а инвеститорите наддават за привилегията да разговарят с мъдреца. Сумата, която винаги се измерва в милиони долари, отива за благотворителност.

Преди две години състоянието на Уорън Бъфет бе оценено на над 70 млрд. долара, което означава, че едва 67 от държавите по света генерират БВП, който е по-голямо от богатството му.

Пред студенти в университета Джорджаун Уорън Бъфет бе споделил своя ключ към успеха: „Никога не правете нещо в живота си, ако ще бъдете засрамени от него, след като го видите на първа страница на вестника в родния ви град, където вашите роднини и приятели също могат да го видят. Толкова просто е. Няма тайна формула за оценяване на компании и за подбиране на подходящи за инвестиция акции. Просто бъдете добри, правете добри неща и се отнасяйте справедливо с останалите.“

В книгата „Даото на Уорън Бъфет“, инвеститорът съветва: „Когато търсиш да назначиш някого, гледай за три качества. Това са честност, интелигентност и енергия. Най-важна е честността, защото ако тя липсва, другите две качества – интелигентността и енергията, ще те убият.“

„Заемете се с работата, която обичате“, е другият важен съвет. „Ще скачате сутрин от леглото. Безумие е от ваша страна вечно да приемате работи, които не харесвате, защото смятате, че изглеждате добре.“

 

 

Leave a Comment