МС подари на Варна право на строеж върху морското дъно за рибарски порт „Карантината“

рибарско-пристанище-ВарнаПравителството учреди в полза на община Варна безвъзмездно право на строеж върху имот, част от морското дъно, в границите на вътрешните морски води на България в Черно море. Това ще позволи на община Варна да реализира проект за модернизация на рибарското пристанище „Карантината” по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.

Проектът за модернизация и реконструкция на рибарско пристанище „Карантината“ включва пристрояване и надстрояване на съществуващото хидротехническо съоръжение и изграждане на нови пристанищни съоръжения за защита на пристанищната акватория от ветрово и вълново въздействие, за приставане и обслужване на риболовните кораби и за разтоварване и първа продажба на уловите от прясна риба.

Според проекта, там ще има модерна сграда с амфитеатрален покрив, стотици метри алеи за разходка над морето, ресторант, 12-метрова кула с панорамна площадка, плаващи понтони и близо 100 лодки край брега. Мястото е около 20 хил. кв. м. между Аспарухов парк и военното поделение в местността „Карантината“, пише Варна утре.БГ.

Leave a Comment