За 4 г. вносът на домати се е удвоил, расте също при краставици и пипер

По-малко площи, по-ниски цени при зеленчуците

БАПОП на тържището в ОгняновоЗа 4 години вносът на домати у нас се е удвоил. От 35 хил. тона през 2013 г., той е достигнал до 70 хил. тона през 2016-а. Новините от тази година затвърждават тенденцията. Увеличаване има и при импорта на краставиците и пипера, констатира в бюлетина си Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Тази година по оперативни данни на МЗХГ засадените площи с домати и пипер са намалели съответно с 19% и 26% на годишна база. По предварителни предвиждания на САРА се очаква производство на 7% по-малко домати, 6% по-малко краставици в сравнение с 2016 г., без промяна при пипера.

Вносът в общото потребление (прясно и преработено състояние) се очаква да достигне 34% при доматите спрямо 2016 г., 27% при пипера и 26% при краставиците.

За периода 2013-2016 г. вносът е нараснал сериозно при пипера, където от 15 хил.т стига до 26 хил. т. Най-малко е увеличението при краставиците – от 13 хил.т на почти 20 хил.тона.

Цените на едро и дребно през това лято са по-ниски в сравнение с предходните 2-3 години, като особено това важи за август. Като цяло обаче цените на дребно за юли-август, 2017 г. в сравнение със същия период на 2011-2013 г. са с 12% по-високи при доматите, 24% при краставиците и 18% при зеления пипер.

Новини за зеленчукопроизводството в ЕС

• Цените в Западна Европа на домати, пипер и краставици през това лято остават стабилни и сравнително високи за сезона. Засушаванията в южните части на Европа – Италия и Франция ще засегнат основно полското производство.
• Цената на едро на домати в Полша в края на август, 2017 г. е около 0.45 евро/кг, 0.45 евро/кг при краставиците и 0.7 евро/кг за червения пипер.
• В анализ на перспективите пред зеленчукопроизводството в Европа, Рабобанк посочва, че в следващите 10 години, разходите за зеленчуци ще изпреварват ръста в количествата. Потребителите ще обръщат повече внимание на вкуса, аромата, качеството. Все по-популярни стават полуготовите, пакетирани салати от по 250 и 500 гр., които доминират в търговията на дребно в Холандия и Германия.
•Рабобанк очаква стабилен ръст в търсенето на пипер (зелен и червен), както и на запазване силното търсене на краставици, докато при доматите се предвижда задържане в следващите години. Те виждат голям шанс в тези тенденции за оранжерийното производство, което най-добре може да отговори на тях.
• Очертават се 2 основни пазарни линии в производството на зеленчуци, едната е конвенционалната, където производителите трябва винаги да мислят за съотношението цена-качество и нетрадиционната (биологично производство, местни зеленчуци и др.), където качеството, емоцията и желанията ще определят пазара.

Leave a Comment