Времето и земеделските култури през септември

Надежда Шопова

Надежда Шопова

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог

През август за времето в земеделските райони на Южна България бяха характерни температури по-високи от обичайните за периода и валежи под нормите за месеца. В района на Пловдив средната температура беше 25.8°C, максималната 39°C, минималната 10°C, а валежите едва 7.5 mm. Влажността на почвата в повърхностния почвен слой беше между 45%ППВ и 55%ППВ, а в дълбочина до 100 cm- между 62%ППВ и 72%ППВ.

През месеца поради сухото и топло време последните етапи от развитието на растенията протичаха с ускорени темпове. Наблюдаваше се узряване при слънчогледа и царевицата, както и при сливите, смокините и гроздето. Всички посеви страдаха от недостиг на почвена и въздушна влажност и напояването беше задължително.

През септември средната температура на въздуха в земеделските райони на Южна България обичайно е между 18°C и 21°C, във високите полета между 15°C и 17°C, в планините между 9°C и 15°C. Валежите в района са между 30 mm и 50 mm, в планините до 80 mm. Тази година се очаква температурата на въздуха и валежите да бъдат около и по високи от обичайните за месеца. За септември е характерен преход от лято към есен като рязко се засилва температурната амплитуда. Сутрин и вечер вече ще е значително по хладно докато около обедните часове жегите ще продължат.

След лабилното време през последните дни на август, първото десетдневие на септември ще започне със слънчево и сухо време като слабо захлаждане и превалявания са възможни в средата на периода. Максималните температури ще са около и над  30°C. През второто десетдневие времето ще е с променлива облачност по-плътна след средата  и в края на периода когато са възможни превалявания. С влажно време ще започне и последното десетдневие на месеца като максималните температури ще са между 22°C и 27°C. Максималните температури ще са над 33°C, а минималните в земеделските райони ще са положителни като на този етап ранни есенни слани в равнините не се очакват.

През месеца ще продължи узряването на средно ранните и по-късните царевични хибриди и слънчогледа. Предстои площите да бъдат прибрани, след което да се изчакат подходящи условия за подобряване на водно-физичните свойства на почвата и да се проведе предсеитбена обработка. През месеца ще настъпят оптималните срокове за сеитба на зимна рапица. Периодите на подготовка на площите и сеитба следва да се съгласуват със средносрочните прогнози на синоптиците на НИМХ.

Ще се наблюдава физиологична зрелост и прибиране както при десертните така и при някои винени сортове лозя. Ще продължи узряването и прибирането на късните зеленчуци като домати, патладжани, червени пипери и др. От началото на месеца поетапно може да започне сеитбата на спанак, през втората половина на месеца производството на разсад за предзимно засаждане на зелена салата, а в края на септември идва време за репичките. Прибирането на фъстъците може да започне след пожълтяване на листната маса и наличието на бледорозова окраска на семената.

http://plovdiv.meteo.bg

office.plovdiv@meteo.bg

032 632422 НИМХ, Пловдив

Leave a Comment