Поземленият кодекс е изключителна боза, според Румен Порожанов

Адвокатската кантора, която го е разработила, е получила в аванс между 90 и 100 хил. лв.

земя„Заварихме една изключителна боза“, коментира земеделският министър Румен Порожанов днес на пресконференция в МЗХГ състоянието на проекта на Кодекс за поземлените отношения. Той припомни, че адвокатска кантора „Георгиев, Тодорови Ко“е избрана за изработване на кодекса с открита обществена поръчка, с „подписан – неподписан договор“ за услугата. Служебният министър проф. Христо Бозуков е изпратил на прокуратурата цялата документация по случая.

„Не е ясно дали договорът е легитимен или нелегитимен“, уточни министърът. Той посочи като много интересен факта, че комисията, която е трябвало да приеме разработката на кодекса първоначално е била в състав от над 30 човека, а при второто си заседание те се стопили до трима. „Нула, абсолютна нула“, даде оценката си за поземления кодекс Порожанов.

В момента се очаква прокурорската проверка, има и съдебен спор.

Междувременно новото управление на земеделското министерство е формирало комисия под ръководството на зам.-министър Вергиния Кръстева, която да работи по обединяването на няколко закона, така че да се сътвори нов кодекс или нов закон. Министърът даде пример с актуалния проблем за „белите петна“, който се е появил точно защото два закона – за арендата и за наемите, си противоречат.

„Ще работим по единен нормативен документ, нека да го видим дали ще е кодекс или закон, но това ще е процес, който ще се опитаме да финализираме догодина“, прогнозира Румен Порожанов.

Той допълни още, че на адвокатската кантора, която се зае с разработката на кодекса през есента на миналата година, са изплатени като аванс между 90 и 100 хил. лв.

Новият кодекс (закон), по който се работи в момента, трябва да се напише внимателно, за да не може адвокатското дружество да заведе дело за авторски права върху отделни глави, обърна внимание министърът.

Leave a Comment