Ето кои са основните приоритети на земеделското министерство

Румен ПорожановОсновните приоритети на Министерството на земеделието, храните и горите са в няколко сфери, заяви днес на пресконференция в София аграрният министър Румен Порожанов. Той ги изброи в следния ред (цитираме думите на министъра дословно с незначителни съкращения – б.р.) :

1. Първият и основен приоритет са параметрите на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Те частично ще се преплитат и в многогодишната финансова рамка на Европейския съюз след 2020. Нашите опасения обаче са, че тази рамка няма да излезе по време на нашето председателство. Като казвам рамка, става въпрос за определяне на това колко ще бъде бюджетът за Кохезионния, колко за Гаранционния фонд, за развитие на селските райони, Социалния фонд и други. Това ще зависи от новите политики: миграция, сигурност и т.н.

2. Вторият приоритет са ветеринарните въпроси. Темата за справяне с рисковете от трансграничните заболявания, смятана доскоро като екзотична, става все по-актуална. Срещата ми с поляците беше свързана с такъв проблем. При тях три региона имат поголовен проблем с Африканската чума. Там има над 180 унищожени стопанства от свиневъдния сектор. Агенцията по храните е направила превенция. Да не говорим, че тъй като тази чума се разпространява и от глиганите, тя се появи в граничен (с Унгария) регион на Румъния преди две седмици. Сега ние можем само да се молим този процес да ни заобиколи.

3. Друга тема е хумнното отношение по време на транспорт на животните – изключително наболяла тема абсолютно навсякъде.

4. Активизиране на усилията за изпълнение на политиките в Стратегията за горите.

5. По рибарството – външно измерение на политиката в областта на рибарството.

Това са основни теми, които ние сме заложили. Но основното ще бъде Общата селскостопанска политика. Не искам да кажа, че останалите са второстепенни.  

Leave a Comment