Стоте дни на министър Порожанов – промени в движение

IMG_0616„Сред приоритетите за сектор „Земеделие, храни, рибарство и гори“ са развитието на устойчиво, конкурентоспособно и пазарноориентирано земеделие, на хранителния сектор, както и многофункционално управление на горите. Важно за нас е и развитието на рибарството и аквакултурите“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който заедно с екипа си представи  акцентите в управленската програма  и отчет за първите 100 дни.

Министър Порожанов посочи, че са проведени срещи и дискусии с бранша за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. в резултат, на които ще бъде подготвена българската позиция.

„По отношение на борбата с градушките се цели  пълно покритие на земеделските земи и на населените места в обхвата на самолетния способ“, заяви министърът на земеделието. Важно е да се осигури държавно финансиране, но и да бъдат ангажирани застрахователните компании и общините.

Министър Порожанов обясни, че се работи за финансовата стабилност на „Напоителни системи“. Той допълни, че се провежда инвентаризация на активите на дружеството и се очаква финансовата 2017 г. да приключи на печалба. Ще има споразумение с всички кредитори, а основна цел е повишаване събираемостта на приходите. Предстои подготовка за кандидатстване по европейски програми.

Структурите на Селскостопанската академия трябва да се обединяват за подпомагане и финансиране“, подчерта министърът. Предстои среща с всички директори на институти с цел координация на работата.

Във връзка с получените сигнали за преотдаване на земеделска земя на несобствени имоти чрез договори за наем министърът увери, че няма регистрирани договори, за които не е доказана връзката със собственика. “Работим и вече сме готови със законодателни промени, така че да избегнем подобен проблем през следващата кампания и да защитим интересите на собствениците“, каза той.

Стартирани са законодателни промени и по отношение безопасността на храните, които са съобразени с изискванията на бранша и Европейската комисия.  Приет е нов Закон за храните от Министерския съвет и е съгласуван проектът на Закон за хранителната верига.

Само за първите 100 дни по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са изплатени близо 250 млн. лв. на земеделските стопани и са подписани  над 710 договора на стойност около 160 млн. лв. Близо 630 млн. лв. са платени по директните плащания. По Програмата за морско дело и рибарство са сключени 40 договора на обща стойност 11,5 млн. лв. Инспекторите на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури са извършили общо 4 555 проверки.

Министър Порожанов посочи, че е създадена  организация за осигуряване дървата за огрев на населението. За отчетния период са направени 60 000 проверки. Създадени са 55 временни и 5 постоянни горски контролни пунктове с цел контрол. Изпълнителната агенция по горите и Държавните горските предприятия предприеха мерки за борба с корояда. Сформиран е щаб от експерти.

Министерството на земеделието, храните и горите е едно от първите, които предприеха мерки за намаляване на административната тежест. Изменят се 11 закона за облекчаване на различни режими.

Прочети още: Ето кои са основните приоритети на земеделското министерство

Поземленият кодекс е изключителна боза, според Румен Порожанов

Агроминистърът: Водната стратегия е непригодна за „Напоителни системи“

Leave a Comment