„Червено“ – иновация на Лебозол за бързо разграждане на растителни остатъци и за по-плодородна почва

За своя 7-годишен рожден ден у нас Лебозол България представи пред фермерите изключителни бонуси за всички свои топ продукти, използвани при есенните сеитби на рапица и житни култури.

Най-впечатляващият сюрприз за земеделците обаче бе новият продукт „Червено“ – иновация на немския производител, която се появи на европейския пазар след усилена научна, опитна, развойна и лабораторна дейност. “Червено“ е продуктът, от който почвените микроорганизми се нуждаят, за да могат бързо да разградят растителните остатъци (сламата) на полето. Той е специално разработен, за да реши всички важни проблеми на стопаните, с които те трябва да се справят след жътвата.

Червено - Лебозол

Обичайните проблеми

Проблемите, които „Червено“ преодолява, са забавянето на скоростта на процеса за разграждане на сламата във връзка с температурните колебания на почвата, недостатъчното съдържание на кислород и вода в нея и снабдяването на почвените организми с хранителни вещества. В естествени условия скоростта за разлагане на растителните остатъци е блокирана в резултат на действието на фунгицидите. Използваните неселективните системни хербициди и ниските рН-показатели на почвата подтискат хранителните вещества и изграждането на лигнин. Освен това разграждането на органичните съединения, които подпомагат почвеното плодородие, е затруднено от слабото присъствие на полезни гъбни микроорганизми.

Отговорът на „Червено“

„Червено“ е отговорът на всички изброени проблеми. Продуктът целенасочено подобрява условията за разграждане на сламата чрез подхранване на почвените организми.

Продуктът съдържа Аминозол, който е своеобразна храна за гъбичките в почвата, и Меласа, чието високо съдържание на захар е най-добрия нутриент за почвените бактерии. Подхранени именно по този начин, почвените организми допринасят за повишаване на биологичната активност на почвата, ускоряват процеса на разграждане на сламата и способстват за бързото разложение на растителните остатъци.

И още плюсове

При използването на „Червено“ след жътва, наличието, усвояването и управлението на Азот и в почвата се подобряват, а измиването на хранителните веществеа при есенните валежи се предотвратява. След действието на продукта, почвата е по-структурирана и се обработва по-леко. Увеличава се кълняемостта на семената след сеитба и се подобрява усвояването на хранителните вещества. Управлението на водата в почвата е подобрено.

Този продукт е още едно доказателство за иновативното поведение и гъвкавост на фирмата, което дава допълнителен принос към подобряването на ефективността на селското стопанство и опазването на околната среда.

„Червено“ слага финален завършек на фирмената идеология да бъде рамо до рамо със стопаните, подпомагайки ги във всички етапи от жътва до жътва.

Затваряне на кръга

Продуктите на Лебозол са със земеделците вече във всички решаващи моменти на полето:  Преди сеитба  -> Червено; При подхранване на семената; При есенното листно торене; При пролетното целенасочено подхранване; При листното торене с цел подобряване качеството на зърното; След жътва  -> Червено

Лебозол „Червено“ се използва в доза 0,250 – 0,750 л/дка след консултация с агро специалист на Лебозол.

 

Leave a Comment