Променят наредбата за държавните язовири заради кмета на Гълъбово

Язовир "Розов кладенец" - снимка на ZarataНаредба № 37 от 10 ноември 2008 г. за ползването на язовирите – държавна собственост, в рибностопанско отношение, ще бъде частично изменена. Предложението за редакция на норматива е мотимирано от зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров.

Промяната ще касае единствено язовир „Розов кладенец“ в община Гълъбово. В приложение 1 на наредбата държавният водоем е вписан с предназначение „любителски риболов“. Предложената промяна е язовирът да е за аквакултури.

Кметът на община Гълъбово Николай Колев е изпратил писмо до министерството, се обосновава необходимостта от промяна на наредбата. Към момента съществува ограничението в язовирите – държавна собственост, определени за любителски риболов, производството на риба може да извършва в определени зони и само в мрежени клетки (садки) и в други плаващи на повърхността на водата и потопяеми съоръжения. По този начин според кмета се поставя ограничение за свободното отглеждане на риба в тези водоеми. Очакваните резултати след приемането на наредбата са насочени към подобряване на управлението на язовира в рибностопанско отношение, както и до повишаване на екологичния му потенциал. Това би могло да се постигне чрез осъществяването на планирани целеви зарибявания с растителноядни видове, което от своя страна би довело и до намаляване на еутрофикацията на водоема.

Въпросният язовир е с площ 12.8 декара в близост до ТЕЦ Марица изток 1. Основното му предназначение е да охлажда неговите и на ТЕЦ Марица изток 3.

 

Leave a Comment