Погледни на юг привечер и ще видиш Млечния път

Млечния пътПо това време на годината нашата галактика Млечният път се вижда най-ясно на небесния свод. Ако привече погледнете на юг може да видите как се издига от хоризонта почти право нагоре и високо в небето, информира Пенчо Маркишки от Института по астрономия пи БАН от ефира на националното радио.

По-късно, в началото на нощта, Млечния път вече се вижда как слиза към североизточния хоризонт, пресичайки няколко съзвездия.

Млечният път съдържа около 100 – 400 милиарда звезди. Слънчевата система се намира на около 27 000 светлинни години от центъра на галактиката, на вътрешния ръб на спираловидно образувание от концентриран газ и прах, наречено ръкав на Орион. В самия център се намира интензивен радио източник, който най-вероятно представлява супермасивна черна дупка. Най-старата известна звезда в галактиката е поне на 13.600 милиарда години, на колкото се предполага, че е и Вселената.

Тази година астрономическата есен ще започне в 23.02 часа на 22 септември 2017 г. Преди това, на 20 септември, ще имаме Новолуние в 8:30 часа сутринта.

Leave a Comment