На тържището: Краставиците и розовите домати вдигнаха над 2 лв., смокините прескъпи

Пъпешите са от Гърция, нашите дини паднаха до 0.18-0.23 лв., по-дребните картофи могат да се закупят за 0.35 лв./кг

В понеделник (4 септември) предиобед цените на плодовете и зеленчуците на най-голямото тържище – до с. Първенец, Пловдивско, са шарени като него и разликата между тях варира понякога до над 70%.

Смокините – любимият плод по това време на годината, са прескъпи, а и тъй като не са индустриална, а предимно дворна стока, се срещат рядко. Заради лютата зима, която предизвика измръзвания на топлолюбивите дръвчета, цената на плодовете е с около един лев по-висока в сравнение със септември миналата година. Предлагат се от дребните търговци (до входа на тържището) за 2-2.50 лв./кг, но ако са престарели и стават за сладко, цената пада до 1.50 лева.

Смокините се продават при сектор "Производители" до входа

Смокините се продават при сектор „Производители“ до входа

Доматите, предимно оранжерийни, се разпрострират в диапазона 0.80 – 2.40 лева за килограм. Най-скъпи са едрите розови, за които продавачите се кълнат, че са български. По лев и 50 се котират вносните от Полша. На минималната цена са по-дребните червени, тип консервни.

Краставиците, за които Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) вече няколко седмици отбелязва, че струват около лев, на пловдивското тържище се продават между 1.80 и 2.20 лева. Според последния бюлетин на ДКСБТ те трябва да са средно по 1.11 лв./кг и с над 10% седмичен спад. Да, ама не – двойно по-скъпи са.

Червената капия държи 1.20 лв., зелената – 0.80. Търговец от Кърджалийско, застанал с микробуса си точно срещу входа на тържището, подбива цената с 0.10-0.20 лв. надолу.

Търговецът от Кърджалийско

Търговецът от Кърджалийско

Едровата цена на тиквичките е 0.70 до 1 лев за килограм, патладжаните струват 0.60-0.80 лв., а кромидът върви по 0.60 лева за чувал. Зеле може да се закупи за 0.30-0.50 лв./кг.

Едрите картофи, българско производство, според позицията на търговците се продават за 0.40-0.50 лева, а по-дребните могат да се спазарят за 0.35 лева в чувал от двайсетина килограма.

Пъпешите на тържището са предимно внос от Гърция и се търгуват за 0.90 лв. в касетка. Дините (от късни наши бостани и предимно от Добруджа) струват почти навсякъде 0.23 лв./кг, но могат също така да се намерят и за 0.18 лева.

дини в камион на тържището

Праскови почти не се откриват, по-често срещаната стока са нектарините. Те са разположени между 0.80 и 1.20 лв./кг.

Десертното грозде се предлага предимно при входа от собственици на лозя в Родопската яка, докарали по няколко касетки. Цената му е средно по 1 лев за черните сортове и 0.90 за белите.

 

Leave a Comment