Мая Манолова предлага договори за наем или аренда да се сключват само със собственици на земя

33(32)Омбудсманът Мая Манолова предложи и внесе днес в парламента проект за законодателни промени при ползването на земеделски земи. На форума, организиран от омбудсмана, тя представи предложенията си. А именно да се въведе изрично изискване договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имоти. При съсобственост вариантите за сключване са два, според предложението на Манолова – без праг на идеални части и от 25% идеални части. Общественият защитник настоява и нотариусът да проверява собствеността при сключването на договорите за наем и за аренда.

Предложението на омбудсмана е нотариалните такси и таксите към службите за вписвания да не се променят въпреки проверките, които длъжностните лица трябва да извършат.

Тя предлага още да се представят скици при вписване на договорите за наем и аренда.

Миналият, 43-ти парламент, отхвърли изискването за скици при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписвания, което отвори възможност за прилагане на измамни схеми за преотдаване на земеделска земя.

Повод за новите текстове са десетките жалби на земеделски производители и собственици на земя от цялата страна, в които сезират Манолова за опити за злоупотреби и порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти, без тяхното знание и съгласие.

В дискусията, озаглавена „Белите петна“ и „черните дупки“ в законите за земеделските земи“, по време на която бяха обсъдени промените, участваха експерти от министерството на земеделието, храните и горите, зам.-председателят на Комисията по земеделието и храните в НС Йордан Апостолов и колегата му Румен Георгиев, представители на Нотариалната камара, на Агенцията по вписванията, председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Светослав Русалов, на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов, зам.-областната управителка на Монтана Нина Петкова, кметът на Община Вълчедръм Иван Барзин, собственици на земи.

Някои от председателите на земеделските асоциации, участвали в обсъждането, смятат, че изискването договори да се сключват с 25% от собствениците/наследници на земи, ще увеличи белите петна. Причината е в това, че земеделците не могат да издирят многобройните собственици, голяма част от които са в чужбина.

Мая Манолова изрично предупреди народните представители да не превръщат предлаганите изменения в партийно-политическа дъвка, а да приемат така належащите промени до 1 октомври, когато започва стопанската година.

 

Leave a Comment