Над 10 хил. фермери трябва да докажат право на ползване при застъпени площи най-късно до 1 декември

Към 60 хил. дка са заявени за директни плащания от двама ползватели

земя, подготвено полеПриключиха кръстосаните проверки за Кампания 2017 и започна процедурата по изпращане на уведомителните писма за установените застъпвания. Съгласно чл. 17, ал. 3 от Наредба 5 за условията и реда за подаване на заявления по схемите и мерки за директни плащания, в срок до 20 работни дни от получаването на уведомително писмо, но не по-късно от 1 декември 2017 г., кандидатите трябва да се явят в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“. Там следва да представят документи, доказващи правото за ползване на застъпените площи.

Земеделските стопани имат възможност да направят справка за застъпванията за Кампания 2017 и какъв е размерът на двойно декларираните площи в секция „Система за индивидуална справка по Директни плащания“. Платформата се намира на сайта на ДФ „Земеделие”.

Кандидатите, които са направили електронна справка в сайта на ДФ „Земеделие”, и са установили, че в декларираните от тях площи има застъпвания, могат да подготвят документите, доказващи правото за ползване на земите, и да ги представят в областните дирекции на ДФЗ и преди връчването на уведомително писмо.

За кампания 2017 чрез кръстосани проверки са установени застъпвания в заявленията на 10 467 кандидати с обща площ 6 013 ха. За сравнение – за кампания 2016 застъпванията са били с обща площ 6 985 ха. Запазва се тенденцията след 2014г., за трета поредна кампания по прием на заявления, общият размер на застъпената площ да намалява значително.

 

Leave a Comment