132 г. от Съединението на България (програмата в Пловдив)

Съединението на БългарияДнес празнуваме 132 години от Съединението. Вдъхновител на историческото събитие е целия народ, а Захари Стоянов оглавява Българския таен централен революционен комитет, който се заема с делото.

На 25 юли 1885 г. (стар стил) в с. Дермендере (по-късно Фердинандово, а след това и до днес с. Първенец, Пловдивско) е свикано заседание на БТЦРК, на което е избран нов ЦК с председател Захари Стоянов и членове Иван Андонов, кап. Коста Паница, Димитър Ризов, отец Георги Тилев. Взето е решение за обявяване на революция и водене на борба за извършване на планираното „Съединение под скиптъра на княз Александър I, само на Северна и Южна България”.

Комитетът установява връзки с представители на либералната буржоазия и с някои от командирите на войската в Източна Румелия – майорите Р. Николов, Д. Николаев, Д. Филов и др. Решено е акцията да започне на 15 септември, но поради някои дребни инциденти в Панагюрище, Чирпан и Конаре, това станало малко по-рано. Междувременно на 22 август избухва дипломатически конфликт с Румъния за възвишението Арабтабия край Силистра. 

Според утвърдения план на заседание на БТЦРК от 23 август 1885 г., главният удар трябвало да бъде нанесен в Пловдив срещу конака и представителните учреждения, местните отряди да заемат Пазарджик и други по-големи селища в областта.

През втората половина на август в много селища започват вълнения и демонстрации. Най-масови те били в с. Голямо Конаре (днес Съединение), където действа Продан Тишков (Чардафон Велики). На 30 август княз Александър I приема в Шумен пратениците на БТЦРК майор Сава Муткуров и Димитър Ризов и одобрява плана за Съединението. 

На 2-ри септември спонтанно е проведена протестна демонстрация, която послужила като сигнал за масови демонстрации в редица селища на областта. 

На 6 (18 септември, стар стил) септември рано сутринта разположените в околностите на Пловдив войски, под командването на майорите Николаев, Филов и Муткуров влизат в града, скандирайки „Да живее Съединението на България“, „Да живее княз Александър”. Майор Д. Николаев и четата на Чардафон Велики обкръжават конака. З. Стоянов и Г. Данчов и други влезли в дома на губернатора Гаврил Кръстевич и му съобщили, че е свален от власт и арестуван.

Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на Южна и Северна България. Веднага е образувано временно правителство с председател д-р Георги Странски и членове: д-р Чомаков, майорите Филов, Райчо Николов, Йоаким Груев, К. Пеев, Д. Янкулов, З. Стоянов, Д. Юруков, Г. Данчов, А. Самоковец и Г. Бенев.

Същият ден, от името на БТЦРК, Захари Стоянов призовава народа към сплотеност за отбрана на Съединението. Във възванието се казва: ”Братя! Часът на нашето съединение удари! Вие се задължавате в името на Отечеството ни, в славата и величието на България да се притечете на помощ и подпомогнете святото дело…”.

Майор Д. Николаев като началник на милицията заповядал в срок от 40 часа да бъдат повикани всички способни да носят оръжие. Aктът на Съединението е извършен с цената на една единствена жертва – майор Райчо Николов. На 8 септември е огласен манифест в Търново за признаване на Съединението.

Поставено пред свършен факт, правителството на Петко Каравелов приема извършения акт и се заема с дипломатическото уреждане на въпроса. То поема управлението на областта до пристигането на княз Александър I Батемберг. Князът без колебание одобрил Съединението и заедно със Стефан Стамболов и П. Каравелов, след като заповядал за извършването на обща мобилизация, на 9 септември влязъл в Пловдив. Бил е посрещнат от народа с небивал ентусиазъм и възторг.

Съединението получава своето дипломатическо и международно признание едва когато е подписана българо-турска спогодба и Топханенския акт на Великите сили, а сливането на Княжество България и Източна Румелия е утвърдено окончателно чак с признаването на българската независимост през 1908 година.

цветя пред паметника на Съединението в ПловдивПрограма за честването на Съединението на България и празника на град Пловдив:

9.30 часа – Старт на 42-ия Международен мемориален маратон „Съединение“ от площада в град Съединение, с финал на площад „Съединение“ – Пловдив
Награждаване на победителите в 12.00 часа.

10.00 часа – Катедрален храм „Света Богородица“
Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай

11.00 часа – Паметник на Захари Стоянов
Поднасяне на венци и цветя

11.30 часа – Паметна плоча на майор Райчо Николов
Поднасяне на венци и цветя

12.00 часа – Площад „Стефан Стамболов“
Концерт на Духов оркестър – Пловдив

12.00 – 16.00 часа – Парк „Лаута“, ж.р. Тракия
Празничен фолклорен концерт на оркестър „Канарите“, с ръководител Атанас Стоев

17.30 часа – Площад „Стефан Стамболов“
Празничен концерт с участието на Биг Бенд – Пловдив и солисти

19.00 часа – Площад „Централен“, пред Военния клуб
Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“

19.00 часа – Зала „Колодрума“
Концерт от турнето „One Love Tour“ с участието на изпълнители от България и Македония: Криско, Слаткаристика, Гери – Никол, Тони Зен, Ъпсурт, DJ Гоце.

Вход свободен. Билети се продават само за VIP зоната.

19.45 часа – Музей на Съединението
Откриване на изложба „Непознатата война“

20.30 часа – площад „Съединение“
Тържествена заря-проверка

Leave a Comment